Konfrontáció helyett konszenzuskeresés jellemzi majd a jövőben a Fidesz politizálását - értesült a Népszabadság. A lap szerint erről a párt elnöksége szerdai, dobogókői ülésén döntött, ahogy arról is: négypárti tárgyalást kezdeményeztek az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról.

A Fidesz keddi elnökségi ülésén - amin Orbán Viktor is részt vett - a jelen lévők úgy vélték, politikai stílusváltásra van szükség. Fel kell hagyniuk a konfliktusos, konfrontációs politikával és kompromisszum- valamint konszenzuskeresésre van szükség - állapodtak meg a Népszabadság szerint. Nem hagynak fel azonban a kormány bírálatával, és markáns álláspontot fogalmaznak meg a nemzeti sorskérdésekben, amelyet elsősorban Orbán Viktor tolmácsol majd politizálásában.

Áder János frakcióvezető a kihelyezett ülést követően kijelentette: ugyan méltatlan módon terjesztette elő a kormány csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítási javaslatot, mégis a pártok konszenzusára van szükség. Áder szerint a rendszerváltozás alapértéke is a konszenzuskereső politika volt, és ehhez kell visszatérni. A párt ezért kezdeményezi, hogy a jövő héten a parlamenti vitával párhuzamosan üljön össze a négy frakció és vegye fel a múlt héten "elejtett szálat".

A párt vezető politikusai úgy vélik, van esély, hogy olyan egyetértés jöjjön létre a pártok között a kérdésről, amelynek nyomán jó szívvel fogadhatja el az Országgyűlés a módosítást - jelentette ki a frakcióvezető. Áder remélte, a koncepcionális különbségek ellenére még az év vége előtt megegyezik a kormány és az ellenzék a kérdésben. A fő ellentétek között említette a módosítás szövegének a csatlakozási népszavazásról, a kormány és az Országgyűlés kapcsolatáról, valamint az ország jogi szuverenitásáról szóló részeit. A keddi ülést követően kiderült, a Fidesz mindhárom kérdésben kész a kompromisszumra.