Elvonultak azok a teherautók és traktorok, amelyekkel a magukat a gyárkapuhoz láncolt tüntetők hosszú perceken keresztül farkasszemet néztek. A Greenpeace aktivistái csütörtök reggel láncolták magukat a szerintük környezetszennyező Észak- Magyarországi Vegyiművek kapujához. A zöldek azt akarták megakadályozni, hogy a gyárban előállított, szerintük az emberi életre és a környezetre veszélyes, mérgező anyagokat tartalmazó gyom- és rovarirtószerek elszállítsák.

Húsz magyar, román, osztrák és angol aktivista saját testével állta el a Zemplén megyei, sajóbábonyi gyár kapuját. Csütörtök délelőtt feszült volt a helyzet a gyár környékén az MTI jelentése szerint: környezetvédő aktivisták néznek farkasszemet azokkal a járó motorral várakozó teherautókkal, traktorokkal, amelyek be akarnak menni, illetve ki akarnak jönni a gyárból. Délutánra azonban a teherautók elvonultak.

A tüntetőket rendőrök felügyelik. Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: nyolc rendőr van
a helyszínen, de nem avatkoztak be. A Greenpeace aktivistái ugyanis az üzem területén tüntetnek, és nem közterületen. A rendőröket a gyár vezetése hívta ki, miután a környezetvédők kijátszva a portás figyelmét bejutottak a gyár területére.

A Greenpeace közleménye szerint ezzel az akcióval akarják megakadályozni az emberi életre és a környezetre veszélyes, klórt és egyéb mérgező anyagokat tartalmazó gyom- és rovarirtószerek szállítását.

A Greenpeace aktivistái el akarják érni, hogy a világ egyik legnagyobb gyom- és rovarirtószer gyártójához, a New York-i TRI csoporthoz tartozó sajóbábonyi üzem azonnal szüntesse meg bizonyos, az EU országaiban már betiltott anyagok gyártását. Vizsgálataik szerint a gyár területéről több veszélyes anyag is szivárog a Bábony patakba - amely néhány kilométerrel lejjebb a Tiszába folyik -, a vízben  kimutatott gyom- és rovarirtószerek mennyisége negyvenszeresen meghaladja az elfogadható maximumot. A gyár vezetése szerint viszont az üzemben nem termelnek
veszélyes anyagot.

Herwig Schuster, a Greenpeace projektvezetője a Havaria Pressnek azt mondta, hogy az amerikai cég Magyarországon olyan tevékenységet végezhet, amelyért az USA-ban valószínűleg meggyűlne a baja a hatóságokkal.