Az általános és középiskolás diákok napi óraszáma várhatóan csökken a következő tanévtől - tartalmazza a közoktatási törvény tervezett módosítása.

Míg jelenleg például az általános iskola harmadik osztályában napi négy vagy öt (hetente tehát négy és fél) órája van a diákoknak, a törvénymódosítás csak maximum napi négy órát engedélyez felső határként - írja a Magyar Hírlap. A javaslat a középiskolák első éveiben is enyhítené a terhelést. A kilencedik és tizedik évfolyamon napi öt vagy hat órát engedne meg, a mostani maximális hat helyett. A változás lényege, hogy az óraszámok a jövőben lassabban emelkedjenek az évfolyamok előrehaladtával.

Bár még nem készült el az erre vonatkozó felmérés, de vannak arra utaló adatok, hogy a diákok túlzott terhelése a nagy óraszám miatt van - mondta a Magyar Hírlapnak E. Vámos Ágnes, az Oktatási Minisztérium közoktatás fejlesztési és értékelési főosztályának vezetője. Csökken a tanárok kötelező óraszáma is, és az idei tanévtől már nem kell igazodni a kerettantervekhez.

Az eredmény azért kétséges, mert eddig is volt korlátozás, aminek ellenére a diákoknak mégis napi hét vagy nyolc foglalkozáson kellett részt venniük. E. Vámos Ágnes szerint ennek az az oka, hogy a verseny miatt az iskolák igyekeznek többféle órát és foglalkozást ajánlani a tanulóknak, akik a teljesítménykényszer miatt ezeken részt is vesznek.