A jövő évi költségvetés általános vitája november 18-án kezdődik, és várhatóan december 23-án lesz a javaslat végszavazása. Az ellenzék ugyanis nem támogatta, hogy a házszabálytól való eltéréssel a voksolás december 21-én legyen.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a büdzsé általános vitája időkeretben zajlik majd, amit minden frakció támogat.

A házbizottság csütörtöki ülésén a parlament november 12-13-ai, illetve 18-19-20-ai napirendjéről tárgyaltak. A két hét napirendjéről a Ház kedden szavaz egyszerre, mivel november 18-án 22 parlamenti képviselő utazik az Európai Parlament ülésére megfigyelőként. Szili Katalin jelezte: a Fidesz nem támogatta, hogy a parlament két hét napirendjéről szavazzon egyszerre.

A házbizottság ülésén a kormánypártok ragaszkodtak ahhoz, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően - viszont a házszabály előírásainak megfelelően - a költségvetési bizottság gyűjtse be és összesítse, terjessze a Ház elé a büdzsével kapcsolatos bizottsági ajánlásokat. Szili Katalin utalt arra, hogy két évvel ezelőtt Áder János, a parlament akkori elnöke is javasolta e tekintetben a házszabályhoz történő visszatérést.

Az Országgyűlés elnöke közölte, hogy csütörtök este a Vatikánba utazik, ahová II. János Pál pápa hívta meg audienciára.