Hosszú perceken keresztül néztek farkasszemet a Greenpeace aktivistái az Észak-magyarországi Vegyiművek hókotróival, traktoraival. A zöldek leláncolták magukat a gyár kapujához, hogy így hívják fel a figyelmet a környezetszennyezésre. A Greenpeace szerint a  gyár területéről több veszélyes anyag is szivárog a Bábony patakba, és a gyárban olyan veszélyes anyagokat gyártanak, melyeket az EU-ban már betiltottak.

Forrás: ORIGOValószínűleg estig demonstrálnak a Greenpeace aktivistái a sajóbábonyi gyár előtt, de azt tervezik, hogy újra és újra visszatérnek a szerintük súlyosan környezetszennyező Észak- magyarországi Vegyiművek épületéhez. A zöldek azt szeretnék elérni, hogy az ÉMV azonnal szüntesse meg az emberre mérgező (pl: diuron, fluometuron) anyagok, valamint a klórtartalmú vegyszerek gyártását. Emellett - a vizsgálataik szerint - a gyár területéről több veszélyes anyag is szivárog a Bábony patakba - amely néhány kilométerrel lejjebb a Tiszába folyik -, a vízben  kimutatott gyom- és rovarirtószerek mennyisége negyvenszeresen meghaladja az elfogadható maximumot. A gyár vezetése szerint viszont az üzemben nem termelnek
veszélyes anyagot.

A magukat a gyár kapujához láncoló aktivisták ellen az ÉMV különböző munkagépeket vezényelt ki, a zöldeknek hosszú percekig kellett farkasszemet nézni hókotrókkal, traktorokkal. "Nem volt igazi veszély, senki nem sérült meg, bár ijesztő volt, amikor megindult felénk egy hókotró" - mondt az [origo]-nak a Greenpeace munkatársa, Kalovics Judit. A teherautók, munkagépek azóta elvonultak, a húsz aktivista várhatóan csütörtök estig marad a helyszínen. Az akció reggel kezdődött, akkor órákig szakadó hóesésben álltak a kapu előtt, azóta is csak néhány fokkal emelkedett a hőmérséklet.

Forrás: ORIGOA gyár kapujánál megjelent a rendőrség is, de nem avatkoztak közbe, a zöldek ugyanis az üzem területén tüntetnek, és nem közterületen. Ha a gyár vezetése nem kéri, nem megyünk újra a helyszínre - mondta az [origo]-nak Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

A Greenpeace ez év júniusában már végrehajtott egy figyelmeztető akciót az ÉMV-vel szemben. A Greenpeace ekkor 3 hónap haladékot adott a cégnek a vízszennyezés felszámolására és a mérgező termékek gyártásának leállítására.