A napokban szállítják ki a települések háziorvosainak azt az egymilliónál több ingyenes influenza elleni védőoltást, amit a hónap második felétől kaphatnak meg az érdeklődők. Az oltás a különböző téli légúti betegségek ellen nem, csak az influenza ellen véd. Novemberig nem regisztráltak a kontinensen jelentős számú influenzás megbetegedést.

Európában nem izoláltak kiugróan magas számú influenzavírust az idén. A környező országok és Magyarország influenzaközpontjának adatai szerint egyelőre "csend van" a kontinensen - mondta az [origo]-nak Vass Ádám főorvos. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője elmondta, hogy október közepétől országos figyelőszolgálat működik, orvosok, gyógyszerészek, illetve óvoda- és iskolavezetők jelentik a tömeges megbetegedéseket, hiányzásokat. Így várhatóan azonnal intézkedni tudnak, ha valahol esetleg felüti fejét a betegség. Az epidemiológiai központ pedig folyamatos kapcsolatban van a környező országok influenzaközpontjaival.

A napokban kezdenek kiszállítani egymillió-háromszázezer térítésmentes influenza elleni oltóanyagot, november közepéig pedig minden település háziorvosa megkapja a szérumot. Az oltások a hónap második felében kezdődhetnek. A vakcinához ingyen juthat minden olyan szív-, cukor-, vese- vagy légúti betegségben szenvedő, illetve 60 évnél idősebb ember, aki háziorvosától kéri azt. Ingyen kapják a szert az egészségügyi dolgozók is.

A főorvos elmondta még, hogy a légúti megbetegedések hónapjai következnek, de nem szabad minden megfázás esetén influenzáról beszélni, az oltással pedig csak az influenza előzhető meg. Az influenzavírus hazai viszonylatban akár több 100 ezres vagy milliós nagyságrendű, több megyére kiterjedő országos járványt is okozhat, míg a más vírusos, légúti megbetegedések kisebb, helyi járványokat képesek okozni.