Eljárást indítottak egy amerikai férfi ellen, aki megpróbált feladni postai csomagként, könyvnek álcázva egy első világháborús kézigránátot Ferihegyen. A csomagot feladó férfi és a küldemény címzettjének londoni lakásán egyaránt több tucatnyi robbanószerkezetet és fegyvert találtak.

Eljárás alá vontak egy amerikai állampolgárt, aki egy kézigránátot kívánt postázni a Ferihegyi repülőtéren egy londoni címre. Ráadásul ezután a férfi budapesti bérelt lakásának átkutatása során több tucat világháborús gránátot, fegyvereket foglalt le a rendőrség - közölte Túrós András, az ORFK Repülőtéri Biztonsági Szolgálat Felderítő alosztályának vezetője.

Elmondta: a Magyarországon három éve turistaként tartózkodó férfi könyvnek álcázott postai küldeményként kívánt eljuttatni egy első világháborús, élesített kézigránátot még augusztus végén egy londoni címre. A repülőtéri biztonsági átvilágítás során megvizsgálták a csomagot, amelyen csak a feladó nevét tüntették fel, címét nem.

A Londonban élő címzett lakásán tartott házkutatás során a brit rendőrség 200 darab világháborús gránátot, fegyvereket foglalt le a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt már büntetett előéletű brit férfitól - közölte Túrós András.

Az Interpol segítségével később eljutottak az amerikai férfihoz, aki a csomagot feladta. A lakásban talált fegyvereket és gránátokat a rendőrség lefoglalta, azokat szakértők vizsgálják. Az amerikai állampolgár szabadlábon védekezhet, úti okmányait bevonták.