Medgyessy Péter miniszterelnök szerda délután New Yorkba érkezett. A miniszterelnököt pénteken Washingtonban fogadja George W. Bush amerikai elnök a Fehér Házban. Medgyessy találkozik Colin  Powell külügyminiszterrel és Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel is.

Medgyessy Péter miniszterelnök 5 napos egyesült államokbeli hivatalos látogatásának első napján Israel Singerrel, a Zsidó Világkongreszus főtitkárával vacsorázik, csütörtökön találkozik Michael Bloombergel, New York polgármesterével, valamint Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. A miniszterelnököt pénteken Washingtonban kora délután fogadja George W. Bush amerikai elnök a Fehér Házban. A pénteki program szerint többek között találkozik Richard Cheney alelnökkel, Colin Powell külügyminiszterrel, Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, John Ashcroft igazságügy-miniszterrel és Samuel Bodman ügyvezető kereskedelmi miniszterrel.

Medgyessy Péter szombaton Washingtonban felkeresi a Holocaust Múzeumot, majd az arlingtoni katonai temetőben koszorúzáson vesz részt. Vasárnap New Yorkban lerója kegyeletét a Ground Zerónál, a szeptember 11-i terrortámadásban romba dőlt Világkereskedelmi Központ helyén.

A kormányfő vezette delegáció tagja Kovács Lászlókülügyminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter. A miniszterelnököt elkíséri a tengerentúlra egy gazdasági delegáció is.

Medgyessy Péter útja alig két héttel előzi meg a NATO csúcstalálkozóját. A tárgyalások egyik témacsoportját a szövetség prágai csúcstalálkozója, a biztonsági együttműködés, a tömegpusztító fegyverek és Irak kérdése, illetve a nemzetközi terrorizmus elleni háború jelenti. A Fehér Háznak a látogatást bejelentő október 23-i közleménye Magyarországot az Egyesült Államok jó barátjának és szövetségesének nevezte, amely erős támogatója a terrorizmus elleni globális háborúban. Washingtonban ugyanakkor nem tartják kielégítőnek Magyarországnak az 1999 évi csatlakozás óta felmutatott teljesítményét, indokolatlannak ítélik a haderőreform vontatottságát, és keveslik a magyar hozzájárulást a terrorizmus elleni harchoz. A tárgyalásokon szó esik Afganisztánról, ahova a NATO-tagok közül csak Magyarország és a hadsereggel nem rendelkező Izland nem ajánlott fel katonát békefenntartásra.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavaly májusban járt a Fehér Házban, ahol Dick Cheney alelnök fogadta, George Bush elnök a találkozó közben rövid időre csatlakozott hozzájuk. A volt kormányfő idén februárban hiába kezdeményezte, hogy fogadják a Fehér Házban.