Pénteken nyomozást indít a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal a gyöngyösi kórházi verekedés ügyében. Egy eljárásban vizsgálják majd a romák és a rendőrök külön-külön tett feljelentéseit.

Hajdú Tamás, a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője a Roma Sajtóközpontnak elmondta, hogy a múlt pénteki, gyöngyösi kórházi verekedés ügyében várhatóan pénteken indul nyomozás. Egy eljárás keretében vizsgálják a rendőrök és a romák feljelentéseit.

A rendőrök ellen hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás, míg a roma család tagjaival szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indul majd nyomozás. A nyomozás határideje hatvan nap, amit a főügyészség akár egy évvel is meghosszabbíthat.

Múlt pénteken azután tört ki tömegverekedés a gyöngyösi kórházban, hogy egy népes roma család megtudta, hogy meghalt egy közeli hozzátartozójuk. A romák hangosan sírtak és jajveszékeltek a hír hallatán.

A rendőrök állítják, hogy a család tagjai nem akartak elmenni a kórházi folyosóról, rájuk támadtak, amikor el akarták küldeni őket. A romák szerint viszont már menni készültek, amikor a rendőrök külön felszóllítás nélkül nekik estek. A verekedésben több roma és rendőr is megsérült.

A kórház igazgatója egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy túl hangosak voltak a romák, nem akartak a biztonsági őrök felszólítása ellenére sem elmenni, így szerinte indokolt volt a rendőri fellépés.

Roma Sajtóközpont