Szövevényes emberrablási per kezdődött csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Az ügyészség szerint az egyik vádlott tekervényes mesét talált ki, hogy kifosszon egy tehetős családot. Előbb összebarátkozott a családdal, majd elhitette velük, hogy a rendőrség és a titkosszolgálat üldözi, megölik, ha nem vesztegetik meg őket, de nincs pénze. A család kisegítette és fizetett az álrendőröknek. A vádlottak ezután Amerikába vitték a sértetteket, folyamatosan újabb és újabb összegeket követeltek, végül teljesen kifoszották őket.

Bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel, hivatalos minőség visszaélésével elkövetett zsarolással, folytatólagosan elkövetett csalással és emberrablással vádolja többek között a Fővárosi Főügyészség három bűncselekmény kapcsán azt az előzetes letartóztatásban lévő nyolc személyt, akiknek büntetőpere csütörtökön kezdődött a Fővárosi Bíróságon.

Az ügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott, Tóthfalussy Péter ismeretséget kötött egy jómódú családdal, a bizalmukba férkőzött, majd elhatározta, hogy megszerzi értékes ingatlanjaikat. Tervébe több ismerősét, a büntetőper további vádlottjait is beavatta.

A vádirat szerint a vádlottak a szövevényes ügyben mindvégig úgy viselkedtek és azt a látszatot keltették, mintha Tóthfalussy Péter nagy bajban lenne. Tóthfalussy Péter egy szövevényes történetet talált ki és mesélt el a családnak, miszerint több száz millió forintja van külföldön, de nem tud hozzájutni, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség korrupt emberi keresik őt, ezért meg kell vesztegetni üldözőit.

A sértettnek először 1,6 millió forintot kellett átadnia a vádlottaknak, akik azt a látszatot keltették, hogy elrabolták a család barátját, s elhitették: Tóthfalussyt ki is végzik, ha kell. A vádlottak később már a szervezett bűnözés elleni osztály munkatársainak kiadva magukat 30 millió forintot követeltek a családfőtől.

A sértett fenyegetés hatására és szeretteinek védelme érdekében eladta egyik lakását, s 22 milliót átadott. További 15 millió forintot fizetett a család két részletben egy magát magas rangú tisztviselőnek kiadó férfinak, aki az Amerikába szóló repülőjegyeket és vízumokat szerezte a sértettnek. A család és a vádlott egyébként majdnem egy hónapig volt kint az Egyesült Államokban, ahová azért mentek, mert Tóthfalussy Péter azt mondta: vagyona ott van.

A sértetteknek eközben másik lakásukat is el kellett adniuk, hogy a felvett kölcsönt és a kamatokat fizetni tudják. A vádirat szerint a család szinte összes vagyonát értékesítette, már csak az az ingatlanjuk maradt ahol éltek, de ez is szinte teljesen üres volt, mert a bútorokat is eladták Tóthfalussy Péter közreműködésével.

Az ügyben a sértett csak két év után mert feljelentést tenni, mert úgy tudta, hogy a Tóthfalussy Péterre vadászó személyek a rendőrség kötelékében is szolgálnak. Az első tárgyalási napon a vádlottak egy része tagadta bűnösségét, de volt, aki részben elismerte a vádiratban foglaltakat.