Terrorcselekmény és kényszerítés bűntette miatt hat és fél év fegyházra ítélt a Legfelsőbb Bíróság egy személyiségzavarral küszködő férfit, aki két évvel ezelőtt a nyílt utcán kést szorított egy férfi nyakához. Horváth Gyula így akarta elérni, hogy a rendőrség vizsgáljon ki egy állítólag általa elkövetett gyilkosságot.

Terrorcselekmény és kényszerítés bűntette miatt jogerősen hat és fél év fegyházra ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Horváth Gyulát, aki két évvel ezelőtt a főváros IX. kerületében kést szorított egy férfi nyakához. Horváth így akarta elérni, hogy követeléseit teljesítse a rendőrség.

Az LB által is szokatlannak, furcsának minősített eseménysor előzménye az volt, hogy a férfi 2000 októberében többször jelentkezett a BRFK-n és arról tett bejelentést, hogy társaival több embert megölt. A rendőrség ellenőrizte Horváth Gyula előadásait, kereste az általa megjelölt helyeken a holttesteket, ám végül arra a következtetésre jutottak, hogy az általa tett bejelentések valótlanok.

Horváth Gyula az eljárás adatai szerint ezután 2000. október 21-én a IX. kerületben az utcán megállított egy házaspárt. Szóváltás után arcul ütötte a férjet, majd a nyakához szorított egy kést. Az asszonyt pedig felszólította, hogy hívjon rendőrt, különben megöli a férjét. Míg a feleség rendőrt kerített, Horváth Gyula a kést továbbra is áldozatának szegezte, és az idő múlásával beszélgetni és cigarettázni is kezdtek.

Horváth Gyula a kiérkező rendőröktől azt követelte, hogy húsz percen belül érkezzen a helyszínre az általa megnevezett főhadnagy, ellenkező esetben megöli áldozatát. Végül a sértett kiszabadult és két, nyolc napon belül gyógyuló karcolással megúszta az eseményeket, az elkövető pedig megadta magát a rendőröknek.

Horváth az eljárásban mindvégig beismerte bűnösségét. A nyomozás alatt azt mondta: azért tette mindezt, hogy a rendőrök higgyenek neki és kutassanak az állítólagos hullák után. A bíróság előtt pedig azzal magyarázta a történteket, hogy családi problémái elől kívánt öngyilkosságba menekülni.

Az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint a 30 éves vádlott büntethető, bár infantilis, súlyos személyiségzavarban szenved. A vádlott csütörtökön az utolsó szó jogán előadta, hogy megbánta tettét, sajnálja áldozatát és kéri a bíróságot, enyhítsen büntetésén.

A terrorcselekmény vádban szereplő alapesete is öttől tizenöt évig terjedő fegyházzal büntethető. Az első fokon kiszabott hat és féléves fegyházbüntetést az ügyészség tudomásul vette, a védelem enyhítésért fellebbezett, az LB azonban csütörtökön jogerőre emelte az elsőfokú határozatot.