Lemondott posztjáról Gusztos Péter, az SZDSZ salgótarjáni elnöke. Az indoklás szerint a politikusnak fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy pártja a Munkáspárttal együtt vesz részt a város vezetésében.

A szabad demokraták új salgótarjáni elnöke Angyal Dávid, aki az előző önkormányzati ciklusban a város alpolgármestere volt.

A szabad demokrata országgyűlési képviselő pénteki salgótarjáni sajtótájékoztatóján döntésének hátteréről elmondta: az SZDSZ azzal az MSZP-vel működik együtt, amely a Munkáspárttal is megállapodást kötött Salgótarjánban. Lemondása összefügg az új városvezetés összetételével, mert elvi fenntartásai vannak a Munkáspárt országos politikájával kapcsolatban.

Gusztos emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ salgótarjáni csoportja ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett hagyta jóvá az MSZP-vel kötendő koalíciós megállapodást a megyeszékhely irányításáról.

Salgótarján 25 tagú közgyűlésében 13 mandátumot szerzett az MSZP, kettőt-kettőt a Munkáspárt és az SZDSZ, és a várost a három párt közösen vezeti. Rajtuk kívül öt képviselője van a Fidesznek, két képviselő függetlenként nyerte el mandátumát, egy pedig kedvezményes kisebbségi mandátumot szerzett.

A lemondott elnök fontosnak tartja, hogy pártja részt vállaljon a város vezetésében egy olyan kormányzati ciklusban, amelyben az SZDSZ a Salgótarján és környéke számára kulcsfontosságú gazdasági és közlekedési tárcát vezeti. "Ugyanakkor olyan városvezetés jött létre, amelyben az MSZP a szabad demokraták mellett a Munkáspárttal is együttműködik, miközben az utóbbi két párt között nincs megállapodás" - jelezte. Gusztos Péter úgy fogalmazott, hogy formálisan nincs hárompárti koalíció Salgótarjánban. Mint mondta, azt tartja korrektnek, ha átadja a helyét, így teljes összhangban működhet az SZDSZ városi szervezete és közgyűlési frakciója.