Pénteken Bush-Medgyessy találkozó

Medgyessy Péter miniszterelnök - aki szerdán érkezett New Yorkba, ötnapos hivatalos egyesült államokbeli látogatásra - pénteken találkozik George Bush amerikai elnökkel. A megbeszélésen feltehetően szóba kerül a haderőreform lassúságával kapcsolatban a közelmúltban megfogalmazott amerikai kritika is. Medgyessy a nap folyamán találkozik Colin Powell külügyminiszterrel és Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel.

Medgyessy Péter miniszterelnököt péntek délután a Fehér Házban fogadja George W. Bush amerikai elnök. Washingtonban nem tartották kielégítőnek Magyarországnak az 1999. évi NATO-csatlakozás óta felmutatott teljesítményét, a közelmúltban szóvá tették a haderőreform lassúságát, és kevesellték a magyar hozzájárulást a terrorizmus elleni harchoz. Ezek a témák feltehetően szóba kerülnek a pénteki megbeszélésen. A Fehér Ház a magyar miniszterelnöki látogatást bejelentő október 23-i közleményében Magyarországot az Egyesült Államok jó barátjának és szövetségesének nevezte, amely erős támogatója a terrorizmus elleni globális háborúban. 

A magyar miniszterelnök pénteken találkozik Richard Cheney alelnökkel, Colin Powell külügyminiszterrel, Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, John Ashcroft igazságügy-miniszterrel és Samuel Bodman ügyvezető kereskedelmi miniszterrel is. A kormányfő a napot a kereskedelmi kamarában kezdi, ahol előadást tart amerikai és magyar vállalati vezetők részére. Délben a kormányfő vezető amerikai üzletemberekkel ebédel, este kongresszusi vezetőkkel vacsorázik.

Medgyessy csütörtökön New York város polgármesterével, Michael Bloomberggel és Kofi Annan ENSZ-főtitkárral találkozott. Az iraki kérdéssel kapcsolatban Medgyessy Péter azt mondta, hogy örülne, ha Biztonsági Tanács a békés megoldás mellett határozna, Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint erre meg is van az esély. A kormányfő ugyanakkor elmondta a főtitkárnak, hogy Magyarország Irak kérdésében osztja az Egyesült Államok véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK