Mégsem vált stílust a Fidesz

Az Orbán-kormány tagjai politikai és jogi stratégiát dolgoznak ki, hogy hatékonyabban tudjanak reagálni az őket ért vádakra. A stratégia mind a vádakkal, mind a költségvetéssel kapcsolatban érezhető lesz - ígérte Orbán Viktor. A volt kormányfő tagadta, hogy stílusváltásra készülne pártja.

Az előző kormány tagjait ért támadások miatt és a jövő évi költségvetés megvitatására hívta egész napos találkozóra pénteken egykori kabinetje tagjait a piliscsabai megbeszélésre Orbán Viktor volt kormányfő.

A megbeszélésről az újságírókat a helyszínen tájékoztató Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője, a rendezvény szóvivője elmondta: stratégiát kívánnak kidolgozni, hogy az előző kormányt ért alaptalan, néhol már becsületsértő rágalmakra, vádakra miként lehet az eddigieknél hatékonyabban reagálni. Úgy fogalmazott: meggyőződésük szerint a vádakkal a jelenlegi hatalom a jövő évi költségvetésről kívánja elterelni a figyelmet.

Révész Máriusz jelezte, hogy az Orbán-kabinet tagjai számba veszik azt is, egykori tárcájukra miként hat majd a jövő évi költségvetés.

A találkozóra a meghívottak közül a délelőtt folyamán nem érkezett meg Dávid Ibolya, az igazságügyi, Deutsch Tamás az ifjúsági és sport-, valamint Varga Mihály, a pénzügyi tárca volt vezetője. A korábbi honvédelmi miniszter részvételét firtató kérdésre válaszolva Révész Máriusz közölte, hogy Szabó János nincs jelen a találkozón, mert nem tudták elérni.

Orbán Viktor szerint az általa vezetett kabinettel szembeni támadások elérték azt a határt, amelyet már nem lehet szó nélkül hagyni. Mint mondta, az a vád, hogy az előző kormány nacionalista és antiszemita lett volna, nemcsak hogy minden alapot nélkülöz, de sok millió ember becsületébe is belegázol, és árt Magyarország nemzetközi tekintélyének.

Szavaiból kiderült, hogy a volt kormánytagokkal folytatott megbeszélésen körvonalazni kívánják azt a politikai és jogi stratégiát, amelyet a vádakkal szemben érvényesítenek majd. "Az mégiscsak képtelenség, hogy a hivatalban lévő kormány miniszterei azzal házalják végig a világot, hogy az előző kormány antiszemita lett volna" - mondta hozzátéve, hogy ezt a vádat Magyarországgal és egy szabadon választott magyar kormánnyal szemben talán még soha nem képviselték a világban.

Orbán Viktor szerint ilyen rágalmakat eddig a magyar nemzeti érdekekkel élesen szembeálló nemzetközi riválisok sem engedtek meg maguknak. "Ezt az önsors- és nemzeti érdekeket rontó politikát meg kell állítani" - vélekedett, hozzátéve, hogy ebben az előző kormánynak, illetve a vádakra adott válaszoknak lehet szerepe. Orbán utalt arra is, hogy a megbeszélésen körvonalazódó stratégia mind a vádakkal, mind pedig a költségvetéssel kapcsolatban érezhető lesz az ellenzék parlamenti politizálásában.

Elmondta azt is, hogy a nap hátralévő részében a költségvetéssel kívánnak foglalkozni, és a megbeszélésre várják Dávid Ibolyát, Deutsch Tamást és Varga Mihályt is. Kérdésre válaszolva az ex kormányfő tagadta, hogy Piliscsabán az árnyékkormány ülésezett volna. Mint fogalmazott, Magyarországnak most nincs szüksége árnyékkormányra és az elkövetkezendő időszakban sem lesz. Szerinte árnyékkormányt akkor szoktak felállítani, ha azt kell bizonyítani, hogy az ellenzék is képes kormányozni az országot. "A mai polgári erőknek ezt nem kell bizonyítaniuk, mert négy éven keresztül kormányoztak, és bármelyik pillanatban képesek lennének az országot a polgári fejlődés irányába mozdítani" - közölte.

Orbán Viktor tagadta azt a felvetést, hogy egyes hírek szerint a Fidesz stílusváltást kíván végrehajtani politikájában. Szerinte az élet nem konszenzusok és konfliktusok, hanem bizonyos ügyek és az arra adandó válaszok mentén rendeződik el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK