Demszky Gábor főpolgármester álszentnek tartja Deutsch Tamás kijelentéseit a fővárosi költségvetéssel kapcsolatban. Deutsch annak kapcsán nyilatkozott, hogy korábban Demszky bírálta a költségvetés tervezetének Budapestet érintő részét. Deutsch Tamás azt javasolta a főpolgármesternek, hogy a parlamenti ellenzékkel együttműködve próbálja meg változtatásokra rábírni a kormányt.

Nyilatkozatháború kezdődött Demszky Gábor főpolgármester és Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke között. Demszky korábban bírálta a kormány által elkészített költségvetés-tervezetet, mert szerinte abban nincs elég pénz elkülönítve a fővárosban szükséges fejlesztésekre.

Ezek után Deutsch Tamás - aki tarthatatlannak nevezte a jövő évi költségvetést - azt javasolta egy nyilatkozatában Demszkynek, hogy fogjon össze a parlamenti ellenzékkel, próbáljon meggyőzni hat kormánypárti képviselőt arról, hogy jelenlegi formájában a költségvetést nem szabad megszavazni. Így lehetne változtatásra kényszeríteni a kormányt.

Demszky ezek után közölte, hogy infantilisnak és álszentnek tartja Deutsch ajánlatát, nem kíván összefogni az ellenzékkel, csak a kormánypártokkal akar egyeztetni a szerinte szükséges változtatásokról. A főpolgármester közölte, hogy az Orbán-kormány elmúlt négy évben folytatott politikája miatt Deutsch Tamás felvetéseit hiteltelennek és elfogadhatatlannak tartja.

Deutsch Tamás véleménye szerint Demszky Gábor "kampányhangnemben" reagált a Fidesz-MKDSZ szombati sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Hozzátette: Demszky Gábor reakciója még inkább alátámasztja a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció kezdeményezésének időszerűségét, illetve fontosságát a jövő évi költségvetésével kapcsolatban. Attól a felelősségtől vezérleve fogalmaztuk meg a kezdeményezéseinket, ami reményeink szerint a jövőt, az előttünk álló éveket jellemzi majd - jelentette ki Deutsch.

Deutsch nyilatkozatában kitért Demszky négyes metróval kapcsolatos kijelentésére is. Szerinte "rosszul sikerült blöff" a főpolgármester bejelentése, miszerint az állammal kötött finanszírozási szerződés és állami garanciavállalás nélkül is elkezdik építeni 2003-ban a 4-es metrót. Deutsch Tamás úgy fogalmazott: ez az érvényben lévő jogi rendelkezések értelmében lehetetlen és ha a főváros képes lenne a megállapodások hiányában is megindítani az építkezést, akkor ezt biztosan megtette volna az elmúlt négy évben.

A főpolgármester szerint az új metróvonal építkezésének megkezdése már 2003-ban is milliárdokat igényel, ám megállapodott László Csabával arról, hogy ezt a költséget a főváros megelőlegezi. A pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy elfogadják azokat a fővárost érintő, a jövő évi költségvetést módosító javaslatokat, amelyek nem növelik a költségvetés hiányát - tette hozzá.

Demszky két területen tartotta fontosnak a finanszírozás rendezését. Ezek közül a BKV tartozásának állami átvállalása megtörténik. A főváros, illetve a BKV működőképességének fenntartásához szükséges 10-10 milliárd forint forrását pedig a kormányzattal közösen keresik.