Hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség az Orbán-kormány volt informatikai kormánybiztosát, Sík Zoltánt. A Magyar Hírlap információi szerint a kormánybiztosság több száz milliós keretszerződéseket kötött ügyvédi irodákkal, melyek a rendőrség feltételezése szerint teljesítmény nélkül vettek fel nagy összegeket. Az eljárásnak újabb gyanúsítottja is lehet. 

 

Sík Zoltánt kedden hallgatta ki és gyanúsította meg az ORFK gazdasági bűnözés elleni osztálya. A Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkársága júliusban tett bejelentést az ügyben az ügyészségnek, amely a nyomozást elrendelte.

Az ügy előzménye, hogy Sík Zoltán kormánybiztos - Stumpf István közeli munkatársa -  Dessewfy Anna, akkori jogi főosztályvezetővel együtt kétszázmilliós keretszerződést kötött több ügyvédi irodával, melynek mértékét később ötszázmilliósra emelték. Az elvégzett munkáról az ügyvédek vagy nem is adtak teljesítményigazolásokat, vagy ha igen, akkor azokon irreális - 18 órát meghaladó munkavégzést igazoló - számok szerepeltek. A pénzt törvényjavaslat és jogszabály előkészítés címén fizették ki. Az elvégzett munkának azonban nincs nyoma. A feltételezett teljesítmény nélküli munkáért havonta harminchétmillió forintot vettek fel az ügyvédek. A lap információi szerint egyes esetekben a pénz csak átfolyt az ügyvédi irodákon, akik a "munkát" tovább adták alvállalkozóknak. Ezek a cégek egy körből kerültek ki. A rendőrség egyéb részletekről nem adott felvilágosítást. 

Korábban Kiss Elemér kancelláriaminiszter azt jelentette be, hogy az előző kormány idején jogellenesen fizetett ki a Miniszterelnöki Hivatal egymilliárd forintot egy beruházásra. A szerződést Stumpf István miniszter és Sík Zoltán államtitkár írta alá. Később politikai boszorkányüldözésnek, választás előtti kampányfogásnak nevezte Sík Zoltán korábbi informatikai kormánybiztos a Magyar Építőipar Kht.-nak az előző kormány idején kiutalt egymilliárd forint körüli vihart.