A Fidesz kezdeményezésére vitanapot tartanak ezen a héten szerdán az Országgyűlésben az EU-csatlakozásról. A vita után kezdődik a tagsághoz szükséges alkotmánymódosítás tárgyalása is. Kedden kétheti napirendről szavaznak a képviselők, jövő héten három napon át a költségvetés általános vitája zajlik az ülésteremben.

A képviselők kedden többek között szavaznak az egyszerűsített vállalkozói adóról, valamint az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról. Döntenek az Országos Hulladékgazdálkodási Tervről szóló határozati javaslat módosító indítványairól. Emellett lehetőség szerint sort kerítenek a Magyar Televízió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának 1997-2001. évi beszámolóinak megszavaztatására is. A kormánypártok az eddigi beszámolókat mindig leszavazták azzal az indokkal, hogy az előző ciklusban csonka kuratóriumok működtek, amelyeknek munkáját utólag nem szentesíthetik.

A határozathozatalokat követően többek között az egyes, egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról szóló javaslat részletes vitájára kerül sor.

Szerdán politikai vitanap lesz az EU-csatlakozásról. A vitanapot a Fidesz kezdeményezte. A négyórás vita után az alkotmánymódosítás általános vitáját is megtartják. Az ellenzék az alkotmányügyi bizottság ülésén kifogásolta, hogy ilyen rövid idő jut egy ilyen fontos témára, különös tekintettel arra, hogy az ügyben nincs négypárti konszenzus.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülése alapján várható, hogy vita lesz a népszavazás időpontjáról - az új javaslat már nem tartalmaz konkrét időpontot, de az ellenzék szerint szükség lenne konkrét dátum kitűzésére. Ezenkívül a kormány és az Országgyűlés viszonyáról, a közösségi és a nemzeti jog alá-fölé rendeltségéről és a nemzeti és uniós jogkörökről várható szerdán is éles vita.

Jövő héten háromnapos ülést tart a parlament. Mindhárom nap a költségvetési törvényjavaslat általános vitájára kerül sor.

A házelnök azért terjeszt elő kedden kéthetes napirendet, mert a jövő héten több - ellenzéki és kormánypárti - képviselő nemzetközi kötelezettségének tesz eleget.