Havi harmincmillióért írt jogszabálytervezeteket egy egyszemélyes ügyvédi iroda a volt informatikai kormánybiztos megbízásából. Ugyanennyit számlázott havonta a másik, négy ügyvédből álló iroda. Ezzel a két céggel kötött 550 millió forint értékben keretszerződést az Informatikai Kormánybiztosság. A volt kormánybiztost, Sík Zoltánt, hűtlen kezeléssel gyanúsítják, az irodák által készített dokumentumok pedig egyelőre nem kerültek elő.

Jogszabálytervezetek előkészítésére két ügyvédi irodát kért fel az informatikai kormánybiztos, Sík Zoltán, és erről Dessewfy Anna jogi főosztályvezetővel előbb 200 millió forint értékű keretszerződést kötött 2001 augusztusában a két céggel, majd ezt idén márciusban 550 millió forintra emelték. A Miniszterelnöki Hivatal gyanúja szerint visszadátumozták a módosítást a választási vereséget követően. Ebből a pénzből az Ormós Ügyvédi Iroda és a Novák és Társa Iroda részesült: havonta 30-30 millió forintot számláztak munkájukért.

Az [origo] birtokába került dokumentumok szerint az Ormós Ügyvédi Iroda 38 milllió 790 ezer forintot számlázott jogi tanácsadásért 2001. szeptember 7-i dátummal. "A teljesítést igazolom" szöveg alatt látható aláírás nem olvasható, de a név mellett a kormánybiztos pecsétje található az Informatikai Kormánybiztosság igazolásán szeptember 19-i dátummal.

Az Ormós Ügyvédi Irodának egyetlen ügyvédje van a kamara szerint. Ormós Zoltántól telefonon kértünk nyilatkozatot, de egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre arra hivatkozva, hogy folyamatban levő ügyről van szó. Információink szerint az iroda - a szerződéssel ellentétesen - két másik ügyvédnek is továbbadta a megbízást. A Novák és Társa Ügyvédi Irodának négy bejegyzett ügyvédje van. A feltételezések szerint személyes kapcsolatoknak köszönhetik a megbízást, ezt azonban nehéz bizonyítani. Az ügyvédi irodát is kerestük, a vezető munkatársa egyelőre visszahívást ígért az [origo]-nak.

Hűtlen kezelés gyanújával a rendőrség Sík Zoltánt már kihallgatta. Ő korábban tagadta, hogy hűtlen kezelést követett volna el. Szerinte az új kormányzat nem találja azokat a dokumentumokat, amelyeket az említett ügyvédi irodák készítettek, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is léteznek. A hírközlési törvény megszületését követően nagyon rövid idő állt rendelkezésre a mintegy 30 kormány- és miniszteri rendelet kidolgozására - indokolta korábban a volt kormánybiztos az ügyvédi irodák bevonását a munkába.

Kozák Dániel