Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról szóló előterjesztést. A kormánypártok igennel szavaztak, a Fidesz és az MDF képviselői tartózkodtak, és közölték: sok módosítási javaslatot fognak benyújtani, mert nem értenek egyet - többek közt - az ország szuverenitását érintő részekkel.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a kormány előterjesztését az az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról. Az előterjesztés 15 igen szavazatot kapott, 13-an tartózkodtak, ellene senki nem szavazott. A tartózkodó ellenzéki képviselők elmondták: szükségesnek tartják a módosítást, de sok szakmai problémájuk van a kormány szövegtervezetével. Kifogásolták, hogy a szövegben nem szerepel a népszavazás időpontja, csak annyi, hogy az Országgyűlés dönt a dátumról, és azt is szükségesnek tartanák, hogy a népszavazáson szereplő kérdés szövegét is tartalmazza az alkotmánymódosítás. Vastagh Pál (MSZP) ezzel kapcsolatban elmondta: mivel a pártok közötti egyeztetéseken több kérdésben sem született egyezség, ezért a szövegben igyekeztek megkerülni a vitás kérdéseket.

Az ellenzék kifogásolta az ország szuverenitását érintő bekezdéseket, valamint a törvényhozás és a kormány viszonyát szabályozó rendelkezéseket. A nemzeti és az uniós hatásköröket érintő szakasz nem elég konkrét, és a lehető legkevesebb jogkör átengedését kellene elfogadni - mondták az ellenzék képviselői. A Fidesz és az MDF szerint a kormány a közösségi jogot a nemzeti jog felé emeli, pedig ezt összesen csak két ország (Írország és Görögország) tette így.

A törvényhozás és a kormány viszonyát szabályozó bekezdésben jelenleg az szerepel, hogy a törvény szintű szabályozásoknál az unióban Magyarországot képviselő kormány megküldi az Országgyűlésnek a tervezeteket. Az ellenzék szerint azonban ennél konkrétabb megfogalmazásra lenne szükség, a kormányt kötelezni kellene a tervezetek megküldésére, és nem csak a törvény szintű változtatásoknál lenne erre szükség. Az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint azonban a tervezet pont az jelenti, hogy a fontos változtatásokról tájékoztatják majd az Országgyűlést.

Az ellenzék sok módosító indítvány beterjesztésére készül, és a képviselők hozzátették: kevésnek találják az országgyűlési vitára kijelölt időt.