A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 10 millió forinttal járul hozzá Faludy György lakásvásárlásához. A minisztériumi támogatás után a költőnek nem kell adóznia, viszont halála után a lakás egyik szobájában emlékhelyet alakítanak ki.

Forrás: ORIGOA korábban megjelent hírekkel szemben nem felel meg a valóságnak, hogy Görgey Gábor kultuszminiszter telefonon azt közölte Faludy Györggyel, hogy ajándékozási adót kell fizetnie a minisztérium hozzájárulása után - tudta meg az [origo] a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától. A költő ugyanis nem ajándékot, hanem támogatást kap a minisztériumtól a lakásügy mielőbbi megoldása érdekében, ami után nem kell adót vagy illetéket fizetnie.

A tárca a 10 millió forintból megveszi a lakás egy részét, hogy az 5 szobás lakás egyik szobájában a költő halálát követően emlékszobát rendezzenek be. Az NKÖM azért döntött e megoldás mellett, mivel az adófizetők pénzéből pénzbeli ajándékozásra nincs módja, szakmai feladata és felelőssége pedig az, hogy gondoskodjon a költő kulturális örökségének megőrzéséről - áll a minisztérium közleményében.

A Fővárosi Önkormányzattól szintén 10 millió forintot kap Faludy György, egyelőre még nem tisztázott, hogy milyen formában, ajándékként vagy támogatásként. Jogászok dolgoznak ezen a kérdésen, és ha Demszky Gábornak lehetősége van erről dönteni, akkor támogatásként juttatja el az önkormányzat a pénzt - közölte a Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája.

A nyolc évvel ezelőtt, a nemzet ajándékaként kapott XIII. kerületi ingatlan megvásárlásához a minisztériumon és az önkormányzaton kívül két részvénytársaság is hozzájárult: hét és fél millió forintot ajánlottak fel, ami összesen 15 millió tesz ki. Amennyiben a két cég az illeték megfizetését nem vállalja át, a 15 millió forint után összesen másfél millió forint ajándékozási illetéket kell fizetnie Faludy Györgynek.