A Fidesz Országos Választmánya december 7-re hívta össze a párt rendkívüli kongresszusát, amelynek a Magyarország az Európai Unóban című program elfogadása lesz a feladata.

Az országos választmány ülését követő hétfő esti sajtótájékoztatón Áder János pártelnök fontosnak nevezte, hogy a kormány az uniós tárgyalások menetéről a következő időszakban akár hétről hétre tájékoztatást adjon a parlamenti pártoknak és a választópolgároknak. Bejelentette, hogy az integráció kapcsán szükséges alkotmánymódosításról a Fidesz kezdeményezésére négypárti konzultáció lesz kedden.

Elhangzott, hogy az országos választmány az uniós csatlakozás ügyét olyan történelmi eseménynek tartja, mint amilyen a honfoglalás, a kiegyezés vagy  a rendszerváltás volt.

Az országos választmány ülését követő hétfő esti sajtótájékoztatón Áder János ügyvezető alelnök fontosnak nevezte, hogy a kormány az uniós tárgyalások menetéről a következő időszakban akár hétről hétre tájékoztatást adjon a parlamenti pártoknak és a választópolgároknak.

- Magyarország minden polgárának az az érdeke, hogy sikeresen csatlakozzunk az Európai Unióhoz és ez a lehető legrövidebb időn belül következzen be - szögezte le. A sikeres csatlakozás előfeltételei közé sorolta többek között a kis- és középvállalkozók, a magyar gazdák versenyképességének javítását, a régiók közötti különbségek felszámolását, a környezetvédelmi problémák megoldását. A politikus aláhúzta: az országos választmány megerősítette a Fidesz elnökségének korábbi határozatát, hogy a párt nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül minden segítséget adjon meg a sikeres csatlakozás érdekében.

Áder János utalt arra, hogy a következő hetek az uniós csatlakozás szempontjából sorsfordító időszakot jelentenek. Kérdésre válaszolva a párt vezetője nem kívánta kommentálni Balsai István MDF-frakcióvezető lemondását, mert azt - mint elhangzott - a Fidesz az MDF belügyének tekinti. Kiszivárgott hírek szerint az országos választmány hétfői zárt körű tanácskozásán röviden értékelték a politikus lemondását, és azt nem tartották pozitív fejleménynek.