A kormány a múlt héten elfogadta az állatok védelméről szóló törvény módosításának tervezetét, de az állatorvosi kamara elvárásával szemben nem tiltja meg az egyes kutyafajták fülének és farkának sebészeti kozmetikázását. Mivel az EU-ban is csak néhány országban tiltják a műtéteket, sok versenyen csak vágott kutyákkal indulhatnak eséllyel a magyar tenyésztők. Néhány év múlva viszont már várhatóan csak "vágatlan" kutyák versenyezhetnek.

Nem időszerű egységesen eltörölni annak a lehetőségét, hogy bizonyos kutyafajták külsején sebészkéssel alakítsanak. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy módosítják az állatvédelmi törvényt. A módosítás kidolgozója a földművelésügyi tárca. Hanzséros Ferenc országos állatvédelmi főfelügyelő az [origo]-nak elmondta, hogy a módosítás szerint a kutyák küllemét megváltoztató sebészeti beavatkozásra akkor kerülhetne csak sor, ha a hivatalosan elismert tenyésztők programjában szerepelnek bizonyos fajtaelőírások. A főfelügyelő szerint ezzel végleg megakadályozható lesz, hogy a gazdák kénye-kedve szerint vághassák az ebek fülét, farkát. Már csökkent az érintett fajták száma, és várhatóan néhány éven belül meg lehet majd tiltani az egész procedúrát - tette hozzá.

Nem javasolják azonban, hogy egyszerre megtiltsanak minden beavatkozást, mert ezzel számos kutya és gazdája nem szerepelhetne sikeresen rangos nemzetközi versenyeken. Az Európai Unióban ugyanis nem egységes a szabályozás, míg a kutyákat Németországban például szigorú jogszabályok védik, addig Hollandiában megengedettek bizonyos műtétek. Amíg Nyugat-Európában nem változnak meg egységesen a fajták küllemére vonatkozó előírások, addig bizonyos műtétek Magyarországon is megengedettek lesznek - mondta Hanzséros Ferenc.

A módosítás után sem lesz kevesebb fül- és farokkurtítás - mondta az [origo]-nak a Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi Bizottságának elnöke. Lorászkó Gábor szerint hiába kerül bele a magyarázó mondat a törvény szövegébe, a bejegyzett fajták sztenderdjeit (küllemük általános leírásait) továbbra is figyelembe veszik, engedélyezik a vizslák, a rotweilerek és a spánielek farkának, a boxerek fülének és farkának, a dobermanok fülének igazítását. Míg a bejegyzett fajtáknál szabad a beavatkozás, addig egy boxer-vizsla keverék már megússza azt.

A kamara azt javasolta, hogy tiltsák meg ezeket a műtéteket. Nem tartják különleges állatkínzásnak, amit a kiskutyákkal csinálnak, az állatok hamar meggyógyulnak, de fölösleges, durva és elkerülhető műveletnek gondolják. A törvényalkotók jó irányba indultak el, de a parlament elé kerülő szöveg még mindig nem jó, azt néhány éven belül egészen biztosan újra meg kell változtatni - mondta Lorászkó Gábor. Addigra talán egyre több olyan verseny lesz, amelyre műtött kutyákkal nem is lehet majd nevezni - tette hozzá.

A törvényben szerepel, hogy 2004. január 1-je után a háziasított állatfaj kóbor egyedeit tilos lesz állatkísérletek céljára felhasználni. A törvényjavaslat tartalmazza majd, hogy bármilyen állat életét - a fogyasztás céljából történő vágást kivéve - csak veszélyeztetés vagy életveszély esetén lehet kioltani.

Lukács Zsolt