Görgey Gábor kultuszminiszter közölte Faludy Györggyel, hogy csak akkor kap támogatást lakása megvásárlásához, ha az ajándékozási adót be tudja fizetni. A HavariaPress úgy tudja, ez az összeg 15 millió forint.

Újabb 15 millió forintot kérnek Faludy Györgytől, hogy megvásárolhassa a nemzet ajándékaként kapott lakást. Görgey Gábor kultuszminiszter telefonon közölte a költővel: csak akkor számíthat az állam 10 millió forintos támogatására, ha a vételár után az ajándékozási adót be tudja fizetni.

Mivel Faludy György az önkormányzat által a lakásért kért 35 millió forintot teljes egészében támogatás és ajándék révén tudja csak előteremteni, ez 15 millió forintos adókötelezettséget jelent. Ennek megfizetésére a költő nem lát esélyt, és furcsállja, hogy eddig erre a kötelezettségre sem a főváros, sem az állam nem figyelmeztette.

Nem ez az egyetlen akadálya annak, hogy Budapest díszpolgára megvásárolhassa a sokáig ajándéknak hitt körúti bérlakást. Szintén a kultusztárca által támasztott feltételekhez tartozik, hogy csak akkor segítenek a költőnek, ha az beleegyezik, hogy halála után lakása és annak berendezése az államra szálljon, és múzeumként működjön tovább. A Kossuth-díjas költő elfogathatatlannak és feleslegesnek tartja ezt a feltételt. Mint elmondta, ha művei nyomán fennmarad a neve úgysem lesz szükség Faludy-múzeumra, ha pedig elfelejtik, felesleges lesz fenntartani egy ilyen intézményt.