Orbán nem megy Amerikába

Nem veszi át személyesen a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány díját Orbán Viktor. Több magyarázata is van, hogy a volt miniszterelnök miért nem megy Amerikába: az egyik verzió szerint a kormánya ellen indult lejárató kampány miatt, a másik szerint európai elfoglaltsága van.

Orbán Viktor helyett Németh Zsolt fideszes alelnök veszi át a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány díját. A volt kormányfő a Truman Reagan Szabadság Díjat a demokrácia és a szabadság ügyének segítéséért kapja. A meghívóban Orbánt a "magyar demokrácia atyjának" nevezik - írja a Népszabadság.

Washingtonban ellentmondásos magyarázatok terjednek arról, miért nem veszi át személyesen a díjat Orbán. Az exminiszterelnök környezetéből tegnap még határozottan állították a Népszabadság tudósítójának, hogy Orbán azért nem utazik az USA-ba, mert Európában kell részt vennie egy fontos eseményen. Amerikában viszont már napokkal korábban olyan magyarázatok terjengtek, hogy az ellene irányuló lejárató kampány miatt nem utazik el átvenni a díjat a volt miniszterelnök. Egyes magyarázatok szerint nem látta biztosítottnak, hogy megfelelően fogadják majd, és nem akart reagálni az őt és kormányát ért bírálatokra sem.

Orbán az Info Rádiónak elmondta: úgy döntött nem megy Washingtonba. Ennek oka, hogy Medgyessy Péter épp most jött el onnan, neki pedig egy olyan díjat kellene átvennie, amit az antikommunista kiállásért kapott. Úgy fogalmazott: "Mit mondtam volna én egy vacsorán, ahol például a miniszterelnök vagy a rendőrfőkapitány múltjáról kérdeztek volna? Nem tudtam volna úgy válaszolni, hogy azzal ne ártsak a most állítólag javuló magyar-amerikai kapcsolatoknak" - fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK