Rendőrök látogatnak a héten a főváros XI. kerületének középiskoláiba, hogy a diákokkal és tanárokkal beszéljenek a bűnmegelőzés kérdéseiről. A programot a kerület rendőrkapitánysága kezdeményezte, azt követően, hogy az egyik gimnáziumban sorozatos bombariadók fordultak elő. A bűnmegelőzési program elsősorban a 16-17 éves diákokat célozza meg, a szakemberek szerint ugyanis ők a legveszélyeztetettebbek.

A rendőrség, az önkormányzat és a középiskolák együttműködésében hétfőtől péntekig tartó bűnmegelőzési program indult a főváros XI. kerületében. A "RENDbe jövünk A TIZENEGYBEN" címet viselő program keretében rendőrök látogatnak a kerület mindegyik középiskolájába, ahol az osztályfőnöki órákon diákokkal és a tanárokkal beszélnek a bűnmegelőzés kérdéseiről. Délutánonként a program központjául is szolgáló Szent Margit Gimnáziumban művészeknek, politikusoknak - köztük a korábban nyomozóként dolgozó Doszpot Péternek - és rendőrségi szakembereknek lehet ebben a témában kérdéseket feltenni.

A kezdeményezés ötlete márciusban merült fel, miután a Szent Margit Gimnáziumban több olyan bombariadó is történt, amelyet valószínűleg diákok követtek el - mondta az [origo]-nak Dr. Czellér Ferenc, a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetője. Az ezredes hozzátette, korábban ugyan előfordult, hogy a helyi iskolák elzárkóztak a rendőrség hasonló programjai elől, a mostanit - amelynek előkészítésében az ORFK is részt vett - azonban mind a 16 középiskola készséggel fogadta.

A bűnmegelőzési program elsődleges célcsoportját a másodévesek, azaz a 16-17 éves diákok képezik, a szakemberek szerint ugyanis ők a leginkább veszélyeztetettek. A rendőrök a látogatások során elsősorban a kábítószer veszélyeire hívják fel a tanulók figyelmét, valamint arra, hogyan lehet megelőzni, hogy valaki bűncselekmények áldozatává, vagy éppen elkövetőjévé váljék.

Az [origo] által megkeresett középiskolák jó ötletnek tartják a bűnmegelőzési programot. A József Attila Gimnázium igazgatója, Törőcsik Zita elmondta, már az is nagy előrelépést jelent, hogy egyáltalán szóba kerülnek ezek a kérdések. Törőcsik azt különösen jónak tartja, hogy a diákokkal nem hétköznapi szolgálatot teljesítő rendőrök, hanem valódi szakemberek fognak beszélgetni. Az [origo] kérdésére az igazgatónő hozzátette, az iskola diákjai eddig nem keveredtek bűncselekményekbe, és bízik benne, hogy a most zajló program eredményeként ez a jövőben is így lesz.

A Petőfi Sándor Gimnázium igazgató-helyettese az [origo]-nak elmondta, a tanári kar örömmel fogadta a bűnmegelőzési programot, és a diákok is érdeklődnek a téma iránt. A helyettes hozzátette, már csak azért is fontosnak tartják a kezdeményezést, mert előfordult már, hogy valamelyik diákjuk rendőrségi ügybe keveredett, igaz, utóbb tisztázta magát.