A döntéshozók számára készített olimpiai megvalósíthatósági tanulmány vezetői összefoglalójában kihagytak egy negyvenmilliárdos tételt a készítők: azt, hogy valóban nem vétettek számítási hibát a készítők, csak a százalékos arányokat összeadva derül ki a figyelmes olvasó számára.

Észleltük a pontatlanságot és ennek kijavítására kérjük majd a készítőket - mondta Szilvásy György, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium közigazgatási államtitkára az [origo]-nak. Az államtitkár nem tudja, hogy a teljes, 1500 oldalas tanulmányban pontosan kijön-e az a 22 milliárd forint, ami a számítások szerint a szervezőbizottság költségvetésében többletként jelenik meg. Ez még egy munkaközi anyag, amelyhez észrevételeinket, pontosításainkat hozzáfűzve mintegy 40 nap múlva visszaküldjük a szerződés szerint a végleges változat elkészítésére - nyilatkozta az államtitkár, aki megjegyezte: a döntéshozók nem a teljes 1500 oldalas anyagot olvassák el, hanem csak a vezetői összefoglalót, ezért lényeges annak pontossága.

Az 1500 oldalas munkaanyagban pontosan kijön a 22 milliárd forint - tudtuk meg a PricewaterhouseCooperstől. A vezetői összefoglalóból azonban az olimpiai szervezőbizottság bevételi forrásainak feltüntetésénél kimaradt egy 43 milliárd forintos tétel, amely - többek között - a bélyegkiadást és olimpiai lottót foglalja magában. Az összegek mellé százalékos arányt is odaírtak a készítők és ebből kiderül: a szervezőbizottság bevételeinek csak a 90 százalékát tüntették fel a felsorolásban.

A 2012-es olimpia megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére kiírt pályázatot közbeszerzési eljárás keretében egy nemzetközi cég, a PricewaterhouseCoopers nyerte el idén februárban. Az eredeti, július 31-i határidőre nem készültek el a munkával, csak októberre lett kész az anyag, amely végül 1500 oldalt tett ki. Sem a teljes anyagot, sem az ötven oldalas vezetői összefoglalót nem hozták nyilvánosságra, csak egy négyoldalas tájékoztatót. A megrendelő sportminisztérium vezetője, Jánosi György arra a szerződésre hivatkozott, amelyet még elődje, Deutsch Tamás írt alá. Eszerint az elkészült tanulmány még csak munkaanyag, amelynek átvizsgálása után a tárca kiegészítéseket, javításokat kérhet a készítőktől. Így amíg a tanulmány munkaanyag, addig nem nyilvános - indokolt Jánosi György az egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatón.