Szeged majdnem összes iskolájában működik az a rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a szülők interneten keresztül vagy sms-ben értesüljenek gyerekeik osztályzatairól, az intőkről és a hiányzásokról. A regisztrált szülők minden este belenéznek a virtuális naplóba, ahol a jegyek mellett a tanárok esetleges üzeneteit is elolvashatják és válaszolhatnak rá.

Tavaly óta működik az a központi rendszer, ami az összes belépő iskolának lehetővé teszi, hogy a szülők interneten keresztül vagy sms-ben értesüljenek gyerekeik osztályzatairól. Szegeden és környékén az iskolák 90 százalékában van erre lehetőség, és általában azok a szülők élnek vele, akik nem szegediek, vagy csak késő este érnek haza, és nincs is lehetőségük mindennap beszélgetni a gyerekeikkel - mondta az [origo]-nak az egyik szegedi gimnázium munkatársa. Ebben a gimnáziumban tavaly óta csökkent az érdeklődés a szolgáltatás iránt, de az iskola szerint ez csak annak tudható be, hogy sok a jó tanuló diák, és az ő szüleik nem tudnak meg sok újat a napi sms-ekből.

Az Suli.Info rendszerébe havonta 40-50 iskola lép be országszerte, és átlagban az összes diák 5-10 százalékának a szülei érdeklődnek - mondta a Suli.Info munkatársa. Minden iskolában megbíznak egy adminisztrátort, aki nap végén a naplóból a virtuális naplóba, illetve sms-ben, a szülők telefonjaira továbbítja a friss információkat. Ez a rendszer tulajdonképpen a tanárok ellenőrzését is lehetővé teszi, hiszen rögtön feltűnik, ha valaki nem vezeti szabályosan a naplót, hanem egyszerre ír be 2-3 jegyet. Ezt az iskolaigazgatók is figyelemmel kísérhetik, figyelmeztető e-mailt kérhetnek arról, hogy egy gyerek neve mellé egyszerre három vagy annál több jegy osztályzat kerül. Az információs rendszert egy alapítvány és egy informatikai kft. közösen működteti, az adatvédelmi biztostól kértek ajánlást az adatok kezelésére, az oldalt pedig egy előírt titkosítási rendszerrel védik a feltöréstől.

A szülőknek havi 1400-1800 forintba kerülő szolgáltatást a diákok meglepően pozitívan fogadták. A szegedi gimnáziumban például több diák is azt mondja, hogy könnyebbség, ha nem neki kell otthon beszámolni a rossz jegyről, hanem a szülő már tudja, amikor találkoznak - mondta a szegedi iskola munkatársa.