A fővárosi megbetegedés után Pécsett is kórházba került egy kisgyerek fertőző agyhártyagyulladás miatt. A Pécsett kezelt kisfiú állapota javul, míg a Budapesten ápolt kislány kómában van. A gyors lefolyású, esetenként halállal végződő fertőzés tünetei: magas láz és bőrvérzés. Aki ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

 

A múlt héten szállítottak a fővárosi Szent László kórházba egy öt éves lányt, akinél még nem bizonyosodott be, csak gyanítják, hogy fertőző agyhártyagyulladás okozta a megbetegedését. A kórházban a szülők kérésére nem adnak felvilágosítást a kislány állapotáról. A legutolsó információk szerint kómában van, és géppel tartják életben.

Pécsett ápolnak egy 4,5 éves kisfiút, akinek javul az állapota, és hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt. A fiú az óvodában lett rosszul, egyik pillanatról a másikra. Az orvosok elrendelték az óvodában dolgozók és az oda járó gyerekek védőoltását és a környezet fertőtlenítését.

A fertőző agyhártyagyulladásnak három fajtája van: A, B és C. Az A nem szokott előfordulni Magyarországon, a B ellen nincs védőoltás, a legveszélyesebb pedig a C típusú fertőzés. Ez gyors lefolyású, és néhány órán belül halálos lehet. Zárt közösségekben fordul elő (például: óvodák, katonaság, otthonok stb.) Legutóbb 2000-ben regisztráltak járványt Magyarországon, amikor 50-nél többen betegedtek meg, köztük sok sorkatona és gyerek. A betegség több esetben halálos volt.

A betegség tünetei: magas láz, gyengeség, bőrvérzések. Ha valaki ilyet tapasztal, azonnal rohanjon orvoshoz - tanácsolta a Pécsett kezelt kisfiú kezelőorvosa, Varga Levente. A fertőző agyhártyagyulladás A és C típusa ellen létezik védőoltás. A jelenleg a patikákban kapható szer ára felnőtteknek 8800, 1-2 éves gyerekeknek pedig 4000 forint körül van. A szakemberek bárkinek javasolják az oltást, aki igényt tart rá, azonban járványtól nem tartanak.