Eddig összesen hat gyanúsított van az előző kormányzathoz kapcsolódó korrupciós ügyekben. A Happy End ügyvezetőjét a rendőrség csak humánus szempontok miatt nem vette őrizetbe, ezért nem tagja a gyanúsítotti körnek.

A Happy End Kft. jelenlegi ügyvezetőjét, Csépányi Nórát csak a koraszülött csecsemőjére tekintettel nem vette őrizetbe és nem gyanúsította meg a rendőrség - ismerte el Papp Csaba alezredes, a nyomozás vezetője az [origo] kérdésére. Ebben az ügyben már van egy gyanúsított, T. Szabolcs, a Mert 2000 ügyvezetője, aki hűtlen kezelés gyanúja miatt előzetesben van már, mivel a nyomozás adatai szerint 800 millió forinttal károsította meg a Miniszterelnöki Hivatalt a Milleniumi Országjáró nevű kiadvánnyal kapcsolatos túlszámlázás miatt. Az Országimázs Központ tevékenysége kapcsán más szálakon is folyik a nyomozás, így a hannoveri világkiállítás, a tűzijátékok és a Bánk bán című film finanszírozása miatt is.

A közpénzekkel összefüggő gazdasági bűncselekményekben folytatott nyomozások során eddig hat gyanúsítottja van a rendőrségnek - foglalta össze az eddigi vizsgálatokat Papp Csaba alezredes. Így az MTV Rt. gazdálkodása ügyében egyelőre egy gyanúsított van: a volt tévéelnök, Szabó László Zsolt. A Millenáris Kht. volt vezetőjét, Berkecz Máriát, valamint a Miniszterelnöki Hivatal volt közigazgatási államtitkárát, Bártfai Bélát hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Ugyancsak hűtlen kezeléssel gyanúsítják a volt informatikai kormánybiztost, Sík Zoltánt, aki többszáz milliós megrendeléseket adott ügyvédeknek és ügyvédi irodáknak.

A Defend-ügyben az APEH egyik főosztályvezetőjét, P. Tibort gyanúsítják jogosulatlan adatkezeléssel. A Defend Kft. a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából 189 embert figyelt meg úgy, hogy az a bűncselekmény gyanúját veti fel. Az ehhez szükséges adatok egy részét az APEH részéről és a rendőrségtől szolgáltattak ki.

Több, közpénzekkel összefüggő bűnügy kapcsán, ha nem is kriminológiai értelemben, de érzékelhető a szervezettség, például amennyiben személyi átfedés van a megbízó, a vállalkozó és az alvállalkozó között - mondta az alezredes, aki megjegyezte: a piacgazdaság viszonyai között ezeknek a bonyolult, szerteágazó gazdasági ügyleteknek a büntetőjogi megítélése igen nehéz feladat, de a nyomozó hatóság a törvények betűjének és szellemének betartásával, ügyészi felügyelet mellett végzi a dolgát ezekben az ügyekben.

Korábban hasonló esetekben nem nagyon indult büntetőeljárás, ezért Papp Csaba szerint a most folyamatban lévő, gazdasági bűncselekmények gyanújával indított nyomozások precedensértékűek.