Az MDF etikai bizottsága a közeljövőben újra tárgyalja Hende Csaba szerepvállalását a polgári körök szervezésében. Rubovszky András, a bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: egy MDF-szervezet fellebbezése miatt az országos választmány újra az etikai bizottság elé viszi az ügyet. Az etikai bizottság korábban úgy döntött: nem marasztalja el Hendét, amiért Orbán Viktor felkérésére elvállalta a polgári körök szervezését.

Rubovszky András emlékeztetett arra, hogy az etikai bizottság Hende Csabának, az MDF volt általános alelnökének, az Igazságügyi Minisztérium volt politikai államtitkárának ügyét több szervezet bejelentésére tárgyalta júliusban. Többen azt kifogásolták, hogy Hende a párt vezető testületének és elnökének tudta nélkül fogadta el Orbán Viktor felkérését a polgári körök szervezésére.

Az etikai bizottság júliusi állásfoglalása szerint Hende Csaba nem követett el etikai vétséget, amikor elvállalta Orbán felkérését, mivel az a pozíció, amit Hende Csaba elvállalt, nem ellentétes az MDF politikai érdekeivel. A testület ugyanakkor megállapította, hogy szerencsésebb lett volna, ha Hende döntése előzetes egyeztetésen alapult volna. A fellebbező szervezet megítélése szerint azonban Hende Csaba lépése ellentétes az MDF érdekeivel.