A fővárosi szocialisták továbbra is az SZDSZ-szel kívánnak koalíciót kötni, s remélik, partnerük hajlandó mielőbb folytatni erről a tárgyalásokat, ugyanis már csak néhány apró pontosításra van szükség ahhoz, hogy véglegesüljön a koalíciós szerződés - nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet MSZP-frakcióvezető Bőhm András SZDSZ-frakcióvezető kijelentésére reagálva.

A szocialista politikus kifejtette, hogy a négy évre szóló közös programba szeretnék még beépíteni a fővárosi középiskolásoknak tett választási ígéreteiket, például az ingyenes tankönyvet és jogosítványszerzést. Szorgalmazzák azt is, hogy a főváros a kormánnyal és a kerületekkel együtt vegyen részt a szociális bérlakás-építési programban. Céljuk az is, hogy a program alapján a következő években tűzoltólaktanyákat és rendőrőrsöket létesítsenek, illetve egy bűnmegelőzési koordinációs központot hozzanak létre. A szocialisták a főpolgármester-helyettesek feladat- és hatáskörét is pontosítanák a további egyeztetéseken.

Céljuk az, hogy a kormányhoz hasonlóan tiszta viszonyok legyenek a különböző ágazatokat felügyelő helyettesek között. Nem tartják tarthatónak a továbbiakban azt, hogy a pénzügyi helyettes mások feladatával is foglalkozzon. Ez ugyanis szerintük olyan lenne, mintha a pénzügyminiszter a gazdasági és a közlekedési tárcától is elvonna hatásköröket.

Gy. Németh Erzsébet leszögezte, ha ezekben a kérdésekben létrejön a megegyezés, akkor már a jövő hét elején aláírhatják a koalíciós megállapodást. A szerdai közgyűlésen történtekről szólva elmondta, hogy a tulajdonosi bizottságban továbbra is csak képviselőkre bíznák a döntéseket, amelyek akár 500 millió forint értékhatárúak is lehetnek. Megjegyezte: az SZDSZ-es Székely Gábort szerintük a szabad demokraták beemelhetik a közgyűlésbe Demszky Gábor helyére, aki várhatóan lemond képviselői posztjáról, mivel ő polgármesterként amúgy is tagja a közgyűlésnek.

Szólt arról is, hogy az Erzsébet térrel kapcsolatban a szocialistákat meglepte Bőhm András előzetes egyeztetés nélküli előterjesztése. A frakcióvezető úgy látja, hogy miután sok új képviselő is van a közgyűlésben, tőlük aligha várható el, hogy helyszíni kiosztású anyag alapján döntsenek ilyen ügyben. Közölte, a szocialisták továbbra is úgy vélik, hogy a főváros tulajdonában kell megtartani a teret és az alatta lévő létesítményeket, amelyekre már eddig is milliárdokat költöttek. Szeretnék, ha némi anyagi ráfordítással egy komoly fővárosi kulturális centrumot tudnának létrehozni.

Gy. Németh Erzsébet reméli, hogy az SZDSZ nem kívánja összemosni a koalíciós megállapodás és az Erzsébet tér ügyét, mivel szerinte e kettőnek nincs semmi köze egymáshoz. Hangoztatta: az MSZP hiányolja az előzetes egyeztetést Székely Gábor és a politikai főtanácsadók státusával kapcsolatban is. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Bőhm András nem vett részt azon a frakcióközi tárgyaláson, ahol egyetértésre jutottak abban, hogy a tulajdonosi bizottságba csak képviselőket delegálnak.

Gy. Németh Erzsébet párhuzamot vélt felfedezni a mostani helyzet és a hannoveri villamosügy kapcsán, amikor egy hétre megszűnt a fővárosi koalíció. A szocialista politikus szerint erőpolitizálás helyett az SZDSZ részéről is nagyfokú bölcsességre volna szükség ahhoz, hogy végre rendezni tudják a vitás kérdéseket.