Folyamatosan tiltakoznak a nézők a képernyők sarkában megjelenő sárga és piros körök ellen. Az ORTT még októberben tette kötelezővé minden Magyarországon működő televíziónak, hogy a képernyőn állandóan fel kell tüntetni a korhatárra vonatkozó szabvány jelzést: a sárga vagy piros körben elhelyezett számot. A jelzést már bevezető csatornák közül a legtöbb panasz a kódolt mozicsatornához, az HBO-hoz érkezik. Az ORTT elnöke szerint olyan színt kerestek, amit nem szeretnek az emberek, így tiltó hatása van.

Az ORTT határozatának megfelelően egyelőre csak a Magyar Televízó, az RTL Klub, a tv2 és az HBO alkalmazza a jelzést, de már a többi csatornánál is folynak az előkészületek. Még az idén ugyanis minden Magyarországon bejegyzett csatornának eleget kell tenni az előírásnak. Ez azt jelenti, hogy például a magyarul is adó, de külföldi bejegyzésű National Geographicnak nem, de a Spektrumnak, a Viva+-nak, az HBO-nak és a többi, nem közszolgálati televíziónak is ki kell tennie a nagy sárga vagy piros kört.

A jelzés méretéről és színéről az ORTT döntött. A médiatörvény jogharmonizációs célú törvénymódosításában csak annyi áll, hogy a kiskorúak védelme érdekében fel kell tüntetni, hogy az adott műsorszám 12, 16 vagy 18 éven felülieknek ajánlott-e. Korábban a televíziók önszabályozó módon, a filmek elején tették ki a jelzéseiket: egységesen egy kis piros kört vagy egy kék háromszöget, ha 16 vagy 18 éven felülieknek ajánlották a műsort. A nyáron elfogadott médiatörvény azonban azt írja elő, hogy a jelzést folyamatosan láttatni kell. Arról szintén a médiatörvény rendelkezik, hogy az EU-ajánlással ellentétben nemcsak a nem kódolt, hanem valamennyi csatornára vonatkozik a szabályozás. Az EU-ajánlás szerint vagy a film előtti figyelmeztető üzenettel, vagy a műsor alatt látható szimbólummal kell felhívni a nézők figyelmét. A magyar szabályozásba ez is úgy került át, hogy a teljes műsorszám alatt kötelező kint tartani a jelzést.

A jelzéseket alkalmazó tévék közül az MTV-hez és a tv2-höz alig érkezik panasz, annál több az RTL-hez és az HBO-hoz. Az HBO ügyfélszolgálatán az [origo]-nak elmondták: sokan az előfizetés lemondásával fenyegetőznek. A nézők túl nagynak találják a jelzést, emellett zavarja őket a rikító sárga szín, ami elvonja figyelmüket a filmről. Emellett sokak szerint az állandó jelzés beleég a képernyőbe, emiatt tönkremegy a készülék. A tv2 ügyfélszolgálatán hasonló panaszokról számoltak be, hozzátéve, hogy a legtöbbet a videósok panaszkodnak.

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke az [origo]-nak elismerte, hogy rengeteg panasz érkezik hozzájuk a piktogramok miatt, elsősorban az HBO-előfizetőktől. Közölte: ők csak a médiatörvényt hajtják végre, nem az ORTT döntött arról, hogy valamennyi televíziónak alkalmaznia kelljen a jelzést. Mint mondta, a döntés előtt tanulmányozták a nemzetközi gyakorlatot, konzultáltak pszichológusokkal, pedagógusokkal, orvosokkal és marketing-szakemberekkel.

Az ORTT elnöke szerint abban egyetértés volt, hogy a korosztályoknak számmal meg kell jelenniük a jelzésben, mert maguk a szimbólumok nem elegek. Ezért lett ilyen nagy a méret, mert különben Körmendy-Ékes szerint nem olvasható a szám. Színnek pedig olyat választottak, "ami nem teszik az embereknek, ezért tiltó hatású". Hozzátette: a régi kék nem volt jó, mert arról mindenkinek pozitív dolgok jutnak eszébe. Így választották ki a sárgát a piros mellé.

A bevezetés előtt konzultáltak a műsorszolgáltatókkal is, akik számos problémát jeleztek az ORTT-nek - mondta az elnök. Közölte: próbálnak segíteni, várják a javaslatokat, hogy milyen más jelzés jöhetne szóba. Ugyanakkor a nézőket is utólag tájékoztatni kívánják a jelzések szükségességéről. Körmendy-Ékes elmondta: szeretnék óriásplakátokon, reklámokkal felhívni a nézők figyelmét az új szabályra, erre azonban nem futja a költségvetési keretből.

Az ORTT arról is kiadott egy közleményt, hogy a jövőben a műsorújságokban is kötelező feltüntetni a tévében is alkalmazandó piktogramot a műsorszám mellett. Amelyik műsorszám pedig az I-es, azaz mindenkinek javasolt kategóriába esik, amellé külön egy zöld telekört kell elhelyezni. A zöld kört a tévécsatornáknak nem kell kitenniük.

Közben számos fórumon tiltakoznak a nézők, mivel nem értik, miért kellett új jelzést bevezetni, ami ráadásul zavaróan hat. Egy ismeretlen ember az interneten tette közzé petícióját, amelyet az ORTT-nek kíván benyújtani tiltakozásul a sárga kör ellen.

Kapcsándi Dóra