Mostanáig a Romániában élő magyar nemzetiségűek valamivel több mint egyötöde igényelt magyarigazolványt. Romániában január 21-től lehet kérelmezni a kedvezménytörvényhez kapcsolódó magyarigazolványt. A legnagyobb érdeklődés Székelyföldön van.

Székely István, az igazolványok igényléséhez segítséget nyújtó tájékoztatási irodák központjának vezetője elmondta: november 10-ig Romániából összesen 315 060 igénylést adtak be. Az idei romániai népszámlálás ideiglenes adatai alapján ez azt jelenti, hogy a romániai magyarok 21,96 százaléka kért magyarigazolványt. A kérelmezők 23,5 százaléka kiskorú volt.

Az átlagot jelentősen meghaladó - több mint 31 százalékos - érdeklődés Szilágy megyében, a székelyföldi csíki területeken volt tapasztalható. A Beszterce-Naszód megyében élő magyarok 28 százaléka kért magyarigazolványt. Temes, Szeben, Krassó-Szörény, Arad és Hunyad megyékben az igénylők száma az itteni magyarok 11-13 százalékát tette ki, míg a Kárpátokon kívüli területeken élő magyaroknak csak 5,5 százaléka kért magyarigazolványt. Diákigazolványra 23 549, pedagógusigazolványra 3412, oktatói kártyára pedig 213 kérelmet adtak be Romániából.

Az igazolványok iránt az év első három hónapjában volt a legnagyobb az érdeklődés, akkor havonta 13-16 ezer kérvényt töltöttek ki. Ezt követően a kérelmezők száma folyamatosan csökkenni kezdett, július és augusztus hónapban 6-8 ezer igénylésre esett vissza.

"Azt gondoltuk, hogy szeptembertől kezdve ismét növekedni fog az érdeklődés, de ez nem történt meg, sőt az utóbbi hetekben, hónapokban a nyári időszaknál is kevesebb kérelmező volt" - mondta Székely. A központi iroda vezetője szerint ennek fő oka az, hogy technikai nehézségek miatt az igényelt diák- és pedagógusigazolványok, valamint az oktatói kártyák közül csak nagyon kevés érkezett meg, a magyarigazolvánnyal pályázható oktatási-nevelési támogatás kifizetése pedig lényegében csak most kezdődött.

Romániából eddig 25 ezer oktatási-nevelési pályázatot nyújtottak be. November elejéig nem egészen 800 kedvezően elbírált pályázatra fizették ki a magyar nyelvű oktatásban részesülő gyermekek után kapható évi 20 ezer forintot.