Maximum 52 hétig halmozódhat az ötöslottó főnyereménye. Ennek még a felét sem érte el a mostani rekord, a több mint 1,7 milliárd forint 23 hét alatt jött össze. A szakember szerint akkor változtatja meg igazán az ember életét egy ilyen hatalmas nyeremény, ha értelmesen költi el, befekteti. Bár lehetnek veszélyei, előre nem lehet tudni, ki hogyan reagál a változásra.

Az ötöslottó főnyereménye egy évig, azaz 52 hétig halmozódhat. A mostani rekordnyeremény (több mint 1,7 milliárd forint) már 23 hete gyűlik. Az utolsó telitalálat június 8-án volt. Az összeg nagyságának azonban nincs felső határa. Ha a mostani összeget vesszük alapul, akkor 52 hét alatt körülbelül 4 milliárd forint gyűlhet össze.

Ha 52 hét után sincs ötös a lottón, akkor az addig felhalmozódott nyereményt elosztják a 4-es, 3-as és 2-es találatot elérők között. Ha most megnyeri valaki az egészen pontosan egymilliárd hétszáztíz millió forintot, de nem jelentkezik a nyereményért, akkor azt szintén a lottózók kapják, de más módon. Az ötös lottó játékosai között osztják el az összeget, például autókat, kötvényeket sorsolnak ki, vagy megemelik a főnyereményt.

Sokan már most gondolkodnak, álmodoznak azon, mire költenék el a nyereményt. A szakember szerint fontos az is, hogy az embernek legyenek ötletei, mire költené, de még fontosabb, hogy értelmesen költse le, fektesse be. Mérő László, az ELTE egyetemi docense szerint egy jacht megvásárlása nem igazán változtatja meg az ember életét, gondolkodását, de ha megvesz egy céget, és munkahelyeket teremt, az már igazi változás lehet.

A szívinfarktus veszélye persze fennáll, de meghallani a jó hírt, semmivel sem veszélyesebb, mint élni a mai világban - mondta a szakember. Azt sem lehet kijelenteni, hogy ekkora összeg miatt már problémái lehetnek a nyertesnek, hiszen ez telejsen személyiségfüggő. Vannak olyan embertípusok, akiknek nem tenne jót egy ilyen változás. Például sokan elkezdenek félni egy esetleges rablótámadástól. Ez a veszély fennáll, ha valaki aggódó, szorongó típus. De nem lehet előre tudni, lehetséges, hogy ettől az összegtől megnyugszik, és kiegyensúlyozott lesz.

Mérő László megjegyezte, 1,7 milliárd forintot semmivel sem veszélyesebb megnyerni, mint 170 milliót. Annyi a különbség, hogy egy ekkora összeg már gazdasági tényező. Különbséget kell tenni az elkölteni és az értelmesen elkölteni lehetőség között. Akkor változtatja meg igazán az ember életét, ha tőkeként kezeli. Így hosszú távon változtathatja meg a valaki életét, gondolkodását. A két összeg közötti különbség egy ember életében a nagyobb publicitás miatt érzékelhető.