Nem tudtak megegyezni az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás részleteiről a négy parlamenti párt képviselői pénteki egyeztetésükön. Vastagh Pál (MSZP) szerint ennek az az oka, hogy az ellenzék a megbeszélés kezdetekor ismertette csak módosító javaslatait. Szájer József (Fidesz) szerint viszont semmi újat nem javasoltak, így csak az látszik, hogy a kormánypártok képviselői nem kaptak felhatalmazást az érdemi tárgyalásra. A négypárti tárgyalás jövő csütörtökön folytatódik.

A magyar uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról folyó, a Fidesz által kezdeményezett négypárti egyeztetés pénteki ülésén sem tudtak megállapodni a pártok képviselői a módosítás részleteiről. Az egyeztetésen Vastagh Pál (MSZP), Szájer József (Fidesz), Fodor Gábor (SZDSZ) és Ékes József (MDF), illetve az Igazságügy Minisztérium két helyettes államtitkára vett részt.

Vastagh Pál szerint azért nem volt mód az érdemi munkára, mert az ellenzék képviselői csak az egyeztetés megkezdésekor adták át módosító javaslataikat. Azt a szocialista politikus is elismerte ugyanakkor, hogy a dokumentum ugyanazt tartalmazza, amit az ellenzéki képviselők már a szerdai parlamenti vita során is ismertettek. Vastagh szerint ennek ellenére az ellenzéki anyaggal kapcsolatban további konzultációkra van szükség a kormányoldalon, így semmiképpen nem lehetett megkezdeni az arról folyó tárgyalásokat pénteken.

Szájer József szerint viszont mindössze annyi derült ki, hogy a kormánypártok képviselőinek nem volt mandátumuk az érdemi tárgyalásra. Szájer is megerősítette, hogy az anyagban semmi új nem szerepelt a szerdán elhangzott ellenzéki javaslatokhoz képest. Így az ellenzéki pártok a négypárti egyeztetésen is az EU-csatlakozásról szóló népszavazás, a közösségi és a magyar jogrend, illetve a kormány és parlament viszonyának kérdésében kívánt módosításokat elérni.

Nem változott a véleményünk, az alkotmánymódosítás jelenlegi szövegét nem tudjuk elfogadni, de hajlandóak vagyunk a kompromisszumra – fogalmazott Szájer. A politikus azt is elmondta, hogy az ellenzéki pártok ugyanúgy fognak dönteni az alkotmánymódosításról, mint bármi más kérdésről: elsősorban azt fogják megvizsgálni, hogy a törvényjavaslat mennyire hasznos. "Az alkotmány nagyon lényeges kérdés, de nem azonos Európai Unióról történő szavazással" - tette hozzá.

Szájer kormánypárti politikusok korábbi kijelentéseire reagálva kijelentette: nem az ellenzék, hanem az veszélyezteti az uniós csatlakozást, aki leszavazza módosító indítványaikat. Szájer szerint támogatható Dávid Ibolya azon javaslata, miszerint a pártok négypárti egyeztetéssel alkossanak meg egy közös szöveget és azt nyújtsák be a parlament elé, mert így nem lesz vita az elfogadásról.

A négypárti egyeztetés jövő csütörtökön folytatódik. A Fidesz és az MDF pedig hétfőn várhatóna külön egyeztet a módosító javaslatokról.