Egy magyar és egy harkovi hajléktalanhoz került március végén a First VIP Security Kft., amely csaknem egymilliárdos alvállalkozói feladatot kapott az autópálya-építésnél a Nemzeti Autópálya Rt., illetőleg a Vegyépszer megbízásaiból - írja a Magyar Hírlap. A mára fantomizált társaság a feladatokat a Defend Kft. alvállalkozójaként kapta - az elsőt 2000 decemberében, az utolsót ez év januárjában.

Félmilliárddal fizetett többet az állami tulajdonú Nemzeti Autópálya Rt. a Defend Kft.-nek annál az összegnél, mint amennyiért a Defend alvállalkozója elvégezte a munkát. A Defend ugyanis továbbadta az állami megbízást a First VIP Security Kft.-nek.

A First VIP a cégbírósági adatok szerint mára fantomizálódott. A cég utolsó autópálya-talajvizsgálatra és lőszermentesítésre szóló szerződéses megbízását ez év januárjában kapta - ekkor adott át ugyanis utoljára az NA Rt.-től kapott feladatot a Defend Kft. a First VIP Kft.-nek -, a korlátolt felelősségű társaság azonban már március 29-én akét "új tulajdonosnál" kötött ki.

Az egyiket, a hazai cégtulajdonost 10 éve nem látta a családja - elmondásuk szerint a férfi minden valószínűség szerint régóta hajléktalan. Amúgy soha sem lakott azon a címen, ahol a cégbejegyzésben szerepel. Fedorov Vologyimir, a harkovi címen feltüntetett másik új tulajdonos a jelek szerint hasonló "cipőben jár", telefonnevén nem szerepel, így nem elérhető, s hazai kézbesítési megbízottja pedig a már említett magyarországi hajléktalan tulajdonostársa.

Villámgyorsan tüntettek el tehát mára egy mintegy milliárdos munkával megbízott céget a sztrádaalvállalkozók közül, amely - eltűnvén a süllyesztőben - aligha vállal bármiféle felelősséget a jövőben teljesítményéért - írja a Magyar Hírlap.