Orbán Viktor volt miniszterelnök a jobbközép erők összefogása melletti elkötelezettségét hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Néppárt országos elnökségének ülésén - a párt vendégeként - elmondott beszédében. Orbán szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány által javasolt alkotmánymódosítás szerint Magyarország átadná a nemzeti szuverenitás egy részét Brüsszelnek. Az MSZP szerint Orbán Viktor kétszínű játékot űz, ugyanis néha úgy tesz, mintha Magyarország európai uniós csatlakozásának elkötelezett híve lenne, ugyanakkor időről időre kijelentéseivel támadást indít az ország sikeres integrációs törekvései ellen.

A politikus sürgette, hogy a KDNP és a Fidesz 3-3 fős delegációja mielőbb üljön tárgyalóasztalhoz az együttműködés intézményes formáinak kidolgozása érdekében. Orbán Viktor arra kérte a KDNP-t, hogy jelöljön ki egy személyt, aki az ő legközelebbi munkatársa, adott esetben helyettese lesz az Európai Néppártban, ahol a volt kormányfő jelenleg alelnöki tisztet tölt be.

Gratulált azoknak, akik állhatatos, kitartó munkájuk révén visszaszerezték pártjukat. Mint fogalmazott: a kereszténydemokrata politikusoknak köszönhetően kormánya 1998 és 2002 között európai összehasonlításban a "legkereszténydemokratább" döntéseket hozott.

Az elmúlt négy évről szólva kiemelte, hogy kormánya kereszténydemokrata szellemben megerősítette a családokat, a vallásszabadságnak megteremtette pénzügyi és intézményi feltételeit, és radikálisan megemelte a minimálbért. Mint mondta: szintén a kereszténydemokrata politikusok indíttatására vezették be a tőzsdei árfolyamnyereség adóját, amelyet a mostani kormány eltörölt. Úgy vélte, hogy pártjában a kereszténydemokrata politikusok jó hatást gyakoroltak a fiatalokra. Orbán Viktor szerint az a hat év, amelyet közös frakcióban töltöttek nem veszett el, hanem "megtermékenyítette" a jobbközép politikai életet.

Az európai uniós csatlakozással kapcsolatosan leszögezte: annak célja nem a nemzeti érdekérvényesítő képesség feladása, hanem éppen megerősítése. Mint fogalmazott: "az internacionalisták" az ország függetlenségének egy jelentős részét fel kívánják adni. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a kormány által javasolt alkotmánymódosítás szerint Magyarország átadná a nemzeti szuverenitás egy részét Brüsszelnek. Csak azt tudjuk elfogadni, hogy bizonyos nemzeti hatásköröket az Európai Unió tagállamaival közösen gyakoroljunk - szögezte le. Azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EU bármilyen jogrendjét a magyar alkotmány és a magyar jogrendszer fölé helyezzék.

Az ülésen szünetében tartott sajtótájékoztatón Varga László, a KDNP elnöke elmondta, hogy jelenleg a párt újraépítésén dolgoznak. Hangsúlyozta, hogy a KDNP a nemzeti összefogásban együtt kíván működni a Fidesszel, az MDF-fel és az újjáalakuló FKGP-vel. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) - mint mondta - a KDNP jelenleg együttműködik, de várhatóan később összeolvad a két szervezet. A KDNP parlamenti frakció alapítása Varga László szavai szerint már felvetődött, de egyelőre nincs napirenden. Elmondta, hogy a más pártokkal való együttműködésről  tárgyaló delegáció tagjai: Harrach Péter, Mikola István és Latorcai János elnökségi tagok, parlamenti képviselők, valamint részt vesz a munkában Szakolczai György, a KDNP főtitkára is.

MSZP: Orbán kétszínű játékot űz

Az MSZP szerint Orbán Viktor kétszínű játékot űz, ugyanis néha úgy tesz, mintha Magyarország európai uniós csatlakozásának elkötelezett híve lenne, ugyanakkor időről időre kijelentéseivel támadást indít az ország sikeres integrációs törekvései ellen. Mindezt Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte, reagálva a volt kormányfő szombati nyilatkozatára. Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnökként még elfogadta, hogy az EU-nak küldetéséből fakadóan vannak olyan nemzetek felett álló döntéshozó fórumai, amelyek a belépő országok egyes önként átadott hatásköreit gyakorolják.

"Így van ez a jelenlegi 15 tagállam esetében, és így lesz a belépni kívánó tíz ország, köztük Magyarország csatlakozását követően" - hangoztatta a szóvivő. Nyakó István szerint Orbán Viktor "kétszínű játéka" olyan személyes hatalmi ambíciót szolgál, ami súlyosan sérti a magyar nemzet érdekeit. Az MSZP ezért abban bízik, hogy a Fidesz decemberi kongresszusa véget vet a "kétszínűségnek", s egyértelműen eldől, hogy a legnagyobb ellenzéki párt elkötelezi-e magát a csatlakozás mellett, vagy Orbán Viktor polgári öntevékeny csoportjainak útját választja - jelezte a szóvivő.

Orbán Viktor kijelentésére, amely szerint az ország függetlenségének egy jelentős részét az "internacionalisták" fel kívánják adni, így reagált: "ha ez alatt azt kell érteni, hogy az MSZP modern szociáldemokrata pártként a globalizáció kihívásait tekintve a nyitás és a nemzetközi együttműködés útját tartja az ország számára sikeresnek, akkor el kell fogadjuk Orbán Viktor kritikáját".