Medgyessy Péter szerint ha sikerül az Európai Unió bővítése, az közös siker, de ha nem, az közös kudarc, az Európai Unió kudarca is. A miniszterelnök erről vasárnap, a Magyar Televízió A Hét című műsorában beszélt.

Medgyessy Péter A Hét című műsorban utalt arra: a pénteken véget ért varsói csúcstalálkozón a tíz tagjelölt ország közös közleményt fogadott el, amelyben szerepel az agrártámogatások átmeneti idejének hosszúsága is. Tájékoztatása szerint ebben az állt: az országok elvárják, hogy rövidebb átmeneti idő után azonos felekként tudjanak részt venni az Európai Unió életében.

A kormányfő elmondta: a bővítési biztos a tanácskozáson kilátásba helyezte, hogy egy újabb szabályozási csomagot terjesztenek elő az álláspontok közelítése érdekében, s a javaslatban jelentős szerepet játszik az agrárium területe.

Medgyessy Péter jelezte, hogy hétfőn tanácskoznak az EU és a tagjelölt országok külügyminiszterei, s meggyőződése szerint a megbeszélésen a földkérdést illetően érdemben változnak majd az eddigi elképzelések.

Kérdésre válaszolva a kormányfő kitért arra is: körülbelül 1 milliárd forint szükséges azokra a tervezési és előkészítő munkálatokra, amelyek nyomán megindulhat a 4-es metró építése. Mint elmondta, nagyon jó hitelajánlat érkezett az Európai Beruházási Banktól, s meg fogják találni a módot arra, hogy a szükséges előkészítés 2003-ban megindulhasson. Medgyessy Péter hozzátette: ismeretei szerint a fővárosnak mintegy 40 milliárd forintos tartaléka van, ez lehetőséget ad arra, hogy az előkészítő munkálatokat megkezdhessék.

Tájékoztatása szerint "a kormány a következő időszakban tudja a kötelezettségeit teljesíteni és vállalni", és keresi azokat, a költségvetést kímélő eszközöket - például az Európai Beruházási Bank közbeiktatását - amivel meg lehet oldani a kérdést. - Természetesen nem csak kötelezettséget, tehát nem csak garanciát fogunk vállalni, hanem tényleges kifizetéseket is - mondta.

A miniszterelnök a Budapesti Közlekedési Vállalat anyagi helyzete kapcsán utalt arra: az adósságok könnyítésében a kormány partner lesz, mindent azonban nem fog tudni az utolsó fillérig átvállalni.