Magyar képviselők először vesznek részt az Európai Parlament munkájában kedden - írja a Népszabadság. Magyarországot 22 fős, négypárti küldöttség fogja képviselni Strasbourgban. A tízperces felszólalási időkereten Katona Béla (MSZP) és Szájer József (Fidesz) osztozik majd.

Először vesznek részt kedden az Európai Parlament munkájában magyar képviselők. Az ország számára biztosított időkeretben Katona Béla (MSZP) és Szájer József (Fidesz) szólal majd fel. A tízperces időkereten egyenlő arányban osztoznak a képviselők, beszédeiket magyarul mondják el, és nem egyeztetik egymással.

Hétfőn 22 magyar parlamenti képviselő utazik Strasbourgba. A delegációban 9 szocialista, 2 szabad demokrata, 8 fideszes és 3 MDF-es tag lesz. A hétfőtől szerdáig tartó tanácskozás többi részét vendégpáholyból figyelik a magyarok, hasonlóan a többi 9 csatlakozó állam képviselőihez.

Katona Béla a Népszabadságnak elmondta: felszólalásában megjegyzi majd, hogy Magyarország már ezer éve tagja Európának, így nem ahhoz csatlakozik hanem az unióhoz. Hozzáteszi, hogy keményen megdolgoztunk a tagságért, amit nem ajándékba kapunk. Nem megyünk üres kézzel, hiszen jól működő gazdaságot, oktatási rendszert és demokratikus intézményeket viszünk az EU-ba. Katona szól majd arról is, hogy szeretnénk a lehető leggyorsabban egyenrangú taggá válni.

Szájer József beszédét arra az Európa-levélre alapozza majd, amelyet hétfőn ad át Pat Coxnak, az EP elnökének. A magyar állampolgárok által írt levél üzenete, hogy a csatlakozás közös ügyünk. A kezdeményezés Sopronból, Szájer választókerületéből indult. A politikus utal majd más szempontból is körzetére, megemlíti az 1989-es határnyitást. Mondandójának lényege, hogy a rendszerváltás tette lehetővé az ország számára a csatlakozást az unióhoz.