A szombaton leleplezett kutyaviadal miatt újabb embert vettek őrizetbe. A salgótarjáni férfinál - aki maga nem vett részt a szombati eseményen - lefoglaltak 20 kutyát és meccsszerződéseket, de találtak nála tiltott állatgyógyászati eszközöket is. A kutyákon sebesülések nyomai találhatók.

Újabb embert vettek őrizetbe tiltott állatviadal szervezése miatt a rendőrök. A 38 éves salgótarjáni férfihoz a szombati kunszállási kutyaviadal leleplezésekor lefoglalt American Pitbull Terrier című újságok segítségével jutottak el. Ő készítette ugyanis a zárt körben terjesztett, külföldi magazinokból ollózott és fénymásolt lapot. A férfit tiltott állatviadal szervezésével és kábítószer visszaéléssel gyanúsítják a rendőrök, előzetes letartóztatására is javaslatot tettek az ügyészségnek - mondta el az [origo]-nak Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrök szerint a hirdetéseket és viadalleírásokat tartalmazó újságot 1997-től készítette a férfi.

A házkutatás során több mint 20 kutyát és meccsszerződéseket foglaltak le, de előkerült tetemes mennyiségű állatgyógyászati eszköz is, amelyek kábítószertartalmuk miatt tiltólistán szerepelnek. A lefoglalt kutyák testén sebesülések nyomait találták. A sebesülések keletkezését és a kutyák eredetét szakértői vizsgálatok során állapítják meg. A kutyákat helyszínen hagyással foglalták le - mondta Kaszás Ottó - az őrizetbe vett személy megbízta egyik ismerősét gondozásukkal. Sorsukról a szakértői vizsgálatok lázárását követően döntenek - tette hozzá.

A szombati kunszállási akcióban is részt vettek a nógrádi nyomozók, ahol 57 embert állítottak elő. A rendőrök többeknél éles lőszereket, kábítószergyanús anyagokat, serlegeket, valamint a harci kutyák nevelésével, gyógyításával kapcsolatos tárgyakat foglaltak le. Az akciót követően összesen kilenc ember ellen indítottak eljárást, közülük hatot őrizetbe vettek és javasolták előzetes letartóztatásba vételüket. Kunszáláson a viadalokat megörökítő videokazetták mellett flóbert pisztolyokat és viperabotokat is találtak.

A Büntető törvénykönyv szerint aki eb részvételével állatviadalt szervez, tart, valamint ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy köt, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki állatviadal céljára ebet tenyészt, kiképez, tart, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.