Munkácsy Mihály négy festményét adta vissza Görgey Gábor kulturális miniszter Vida Jenő műgyűjtő örököseinek kedden. A II. világháború idején Auschwitzba hurcolt Vida örökösei csaknem tíz éve szeretnék visszakapni a képeket.

Görgey Gábor kulturális miniszter kedden visszaadta Vida Jenő műgyűjtő örököseinek azt a négy Munkácsy-festményt, amelyek 1944-ben kerültek a Szépművészeti Múzeum őrzésébe. Az Auschwitzba elhurcolt Vida örökösei már 10 éve szerették volna visszakapni az őket megillető képeket, melyeket Görgey Gábor miniszter most aláírásával hivatalosan is törölt a Nemzeti Galéria leltárából.

Vida Jenő műgyűjtő a gyűjteményébe tartozó négy festményt 1944-ben egy Munkácsy-emlékkiállításra adta kölcsön a Szépművészeti Múzeumnak. A kiállítás 1944 márciusában egy nappal azelőtt ért véget, hogy Budapestre bevonultak a német csapatok. A fokozódó zsidóüldözés miatt a kép tulajdonosa arra kérte az intézményt, hogy a képek a múzeum őrzésében maradhassanak. A megszállást követően néhány nappal később jelentkezett a képekért egy SS-tábornok, de a Szépművészeti Múzeum igazgatója megtagadta a kiadásukat. A műgyűjtőt később Auschwitzba hurcolták, ahonnan nem tért vissza, a négy kép pedig a Magyar Nemzeti Galéria 1957-es megalakulásakor a galériához került.

A Munkácsy-festményeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védetté nyilvánította, így a képeket Magyarországról nem lehet kivinni.