Gyanúsítotti kihallgatásra megy a héten Földi László tudta meg a Magyar Hírlap. A Defend volt vezérét jogosultatlan adatkezelés miatt hallgatják ki abban az ügyben, amelyben a Magyar Fejlesztési Bank adott megbízást megfigyelésekre.

Több mint száz rendbeli jogosulatlan adatkezelés gyanújával várhatóan a hét közepén hallgatják ki gyanúsítottként Földi Lászlót, a Defend Kft. korábbi igazgatóját a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán. A tervezett kihallgatás tényét a lapnak Bárándy György, Földi ügyvédje is megerősítette.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) korábbi vezetése - a rendőrség feltételezése szerint - több mint száz ügyfelük bizalmas adatainak megszerzésére adott megbízást a Defend Kft.-nek. Néhány hónapja tett az ügyben feljelentést a bank új vezetése, miután megtudták, hogy a korábbi vezetői megbízták a Defend Kft.-t néhány magánszemély és cég titkos megfigyelésére. A cég vezetői cáfolták, hogy törvénytelen adatgyűjtést folytattak volna.

A nyomozás adatai szerint az APEH-ből a Defend munkatársainak kérésére bizalmas adatokat adtak ki. A gyanúsított nyomozók állítólag más jogszerűtlen módon is igyekeztek adatokhoz jutni. A Magyar Hírlap információi szerint ezért várhatóan két hivatásos rendőrt is gyanúsítottként fog kihallgatni a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

A Népszabadság rendőrségi forrásai cáfolják azokat az értesüléseket, miszerint az Aprocontrol végezte volna azokat a magánnyomozói feladatokat, amelyekkel összefüggésben a rendőrség jogosulatlan adatkezelés alapos gyanúja miatt nyomoz. A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy az ORFK gyanúsítottként fogja kihallgatni Apró Antalt, a kft. ügyvezetőjét, a Medgyessy Péter legszűkebb környezetéhez tartozó Apró Piroska testvérét.

A lapnak cáfolták a Magyar Nemzet értesüléseit. Rendőrségi forrásból megtudták, hogy az eddigi adatok alapján egy vezető beosztású APEH-dolgozó és a rendőrség két munkatársa adott át a hatóságok adatbázisából személyes adatokat a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából dolgozó Defend Kft. két gyanúsított magánnyomozójának.

Apró Antal ügyvezető a Népszabadságnak elmondta: az Aprocontrol a Defend számára két év alatt 2,1 millió forint értékű szolgáltatást végzett. Az MFB megbízásából magánszemélyekre vonatkozó adatgyűjtést nem készített.