Meghalt James Coburn

74 éves korában, szívinfarktus következtében meghalt Hollywood egyik nagy veteránja, James Coburn. Színészi pályáját az 50-es évek végén kezdte tévésorozatokban és nagy filmek kis szerepeiben. Később olyan híres alkotásokban szerepelt, mint például A hét mesterlövész, A nagy menekülés, a Charade, vagy az Our Man Flint. 1999-ben Oscar-díjjal jutalmazták az Affliction című film mellékszerepéért. A halál Los Angeles-i otthonában érte.

James Coburn Hollywood nagy öregjei közé tartozott. 1928. augusztus 31-én született Nebraskában, színészi tanulmányait pedig Los Angelesben és New Yorkban végezte. Kezdetben színpadon, majd tévésorozatokban kapott szerepet, míg 1959-ben le nem forgatta első filmjét, a Randolph Scott főszereplésével készült Ride Lonesome című westernt.

Ezt számos másik westernfilm és azóta klasszikussá vált alkotás követte, mint például A hét mesterlövész, A nagy menekülés, a Charade és az Our Man Flint. A hetvenes években törés következett be a karrierjében - alig kapott felkéréseket. Nehezen vészelte át ezt a korszakot, melyről évek múlva így nyilatkozott: "A színészek szörnyen unatkoznak, ha épp nem játszhatnak valamiben. Számunkra a munka természetes állapot, szinte a létezés feltétele, a pihenés pedig elviselhetetlen. Ha nem foglakoztatnak, egyszerűen nem tudjuk, mit kezdjünk magunkkal, és ezért fordul elő oly sokakkal, hogy tehetetlenségükben az alkohol után nyúlnak."

A 70-es évek hullámvölgye után ismét visszakerült a hollywoodi mókuskerékbe. Újkori filmjei között szerepel a Hudson Hawk, a Maverick, A vadnyugat fiai 2, az Apáca show 2, a Végképp eltörölni és a Bölcsek kövére.

1999-ben a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját nyerte Paul Schrader: Affliction című filmjében nyújtott alakításáért. Utolsó szerepét Andy Garcia oldalán játszotta a The Man From Elysian Fields című filmben, melyben egy haldolkló írót formált meg.

Halálát 74 évesen szívinfaktus okozta, mely Los Angeles-i otthonában tört rá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK