Egy napilap szerdai számában nagyméretű hirdetés jelent meg, melyben valaki tartozási ügyét szeretné rendezni, ezért közzéteszi a tartozás összegét, és azt is, hogy ki tartozik neki. Egy behajtásban járatos szakember szerint ez nem jellemző módja az adósság rendezésnek, elképzelhető, hogy egy elkeseredett magánember szeretne így pénzéhez jutni.

Forrás: ORIGO
A Népszabadságban megjelent hirdetés

"Követelés eladó" - így kezdődik a Népszabadság szerdai számában megjelent hirdetés, melyben hatalmas betűkkel teszik közzé az adós cég ügyvezetőjének a nevét is. A szöveg szerint a Metaltechnik Kft. 229 146 amerikai dollárral (körülbelül 57 millió forint) plusz kamataival tartozik, és ezen a követelésen szeretne túladni a hirdető. A követelés megvétele iránt érdeklődőknek egy lengyel e-mail címen lehet jelentkezni, más adatot a hirdető nem adott meg, és a Népszabadság sem árult el további információkat róla.

Soha nem tapasztaltuk ezt a módját az adósságrendezésnek - mondta az [origo]-nak egy behajtásban járatos szakember. Egy behajtó céget ugyanis vagy arra kérnek fel, hogy sikerdíj ellenében érje el, hogy az adós fizessen, vagy eladják a behajtással foglalkozó cégnek a követelést. Az utóbbi ritkábban fordul elő, hiszen a behajtó cég csak olyan követelést vesz meg, ahol jó esély van a pénz megszerzésére. A hirdetésben szereplő, jogerős követelés például ilyen, tehát ebben az esetben egy behajtó cég azonnal felvásárolja a követelést, és természetesen utána nem tesz közzé hirdetést - mondta a szakember. Ha pedig arról van szó, hogy egy céget megbíznak az adósság behajtásával, az kizárólag bizalmasan történik, a szerződés részleteit, például a tartozás nagyságát, az adós nevét nem lehet közzétenni. A napilapban megjelent hirdetés feladója egy elkeseredett magánember lehet - mondta az egyik nagy behajtó cég munkatársa.

A hirdetésben adósként szereplő Metaltechnik Kft. létező cég, Budapesten működik, és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban - tudta meg az [origo]. Bár a tudakozóban szereplő számai közül csak néhány működik, sikerült beszélnünk egy munkatársával, aki visszahívást ígért a vezetőség részéről, ez azonban 16 óráig nem történt meg. A hirdetés feladója, aki csak egy lengyel e-mail címet adott meg, egyelőre nem válaszolt az [origo] megkeresésére, de a cég címe alapján valószínűsíthető, hogy nem egy lengyel behajtó cégről van szó.