Önéletrajzi könyvet jelentetett meg az Alexandra kiadónál Földi László egykori hírszerző ezredes, akit a Nyírfa-ügyben ismert meg az ország, majd a Defend Security Rt. tulajdonosaként vált ismét a hírek szereplőjévé. A Defend egyes megbízatásai miatt rendőrségi nyomozás is zajlik.

 

A Földi címet adta saját önéletrajzi kötetének Földi László, amelyet Boross Péter volt miniszterelnök, Bárándy György ügyvéd és Benedek István Gábor író mutatott be szerdán. Boross Péter ajánló beszédét azzal kezdte, hogy jobban szerette volna, ha ez a könyv nem jelenik meg. Jobban szerette volna, ha Földi László nem áll a Defend cég élére és ha nincs a Nyírfa-ügy.

 

Az egykori miniszterelnök felidézte azt, a rendszerváltást közvetlenül követő időszakot, amikor nemzetbiztonsági miniszterként megismerkedett a fiatal Földivel és akit fiatal kora ellenére az akkor váltás hullámában jelentős beosztásba helyeztek és bizonyítani tudta rátermettségét. A politikus szerint az lett volna ideális, ha Földi az Információs Hivtal élén folytathatta volna karrierjét.

 

Bárándy György ügyvédként Földi László védője volt a Nyírfa-ügyben, akkor is ismerkedtek meg. Az ügyet új jellemezte, hogy egy ostoba fráter politikai céljai érdekében kettétörte Földi karrierjét. (A Nyírfa-ügyben Földit azzal vádolták, hogy csapatával együtt MSZP-s és SZDSZ-es politikusokról gyűjtött adatokat. Az ügyet Somogyi Tamás kabinetfőnök ismertette Nikolits István akkori nemzetbiztonsági miniszterrel. Földit és kollégáit menesztették, de a vádak alól a bíróság felmentette őket.)

 

Az ügyvéd elmesélte, hogy a bíróságon meghallgatták Horn gyulát is, aki a Nyírfa-ügy idején miniszterelnök volt. A vallomás után megkérdezték tőle, hogy miként látja az ügyet utólag. Horn Gyula Bárándy idézete szerint azt válaszolta: nem télelezte fel Földiről és társairól, hogy a testületnek, az országnak vagy az MSZP-nek ártani akartak volna. Azt is hozzátette, hogy történhetett valamilyen trehányság, amit felfújtak és ezzel őt megvezették.

 

Bárándy György szerint a politika kétszer tette tönkre Földi karrierjét, egyszer amikor az Információs Hivatalból menesztették, másodszor amikor a Defend éléről le kellett távoznia. Beszéde végén azt tanácsolta Földi Lászlónak, hogy válasszoln valamilyen politikamentes elfoglaltságot.

 

Földi László azzal ajánlotta könyvét olvasi figyelmébe, hogy "Az írás műfaja valami, ami egy életérzés, gondolkodás, egy mosoly önmagamról." A köny történeteket tartalmaz, egyrészt a hírszerzés történetéből, másrészt Földi László életéből. Boross Péter szerint önirónia jellemzi.