Elindult Spanyolországba, a tankhajó-katasztrófa helyszínére egy magyar környezetvédőkből álló csoport. Eközben a Greenpeace közleményben bírálta a spanyol hatóságokat, amiért a nyílt víz felé vontatták a sérült hajót, hogy ne spanyol felségterületen süllyedjen el.

Szerda reggel elindult egy magyar önkéntesekből álló csoport a spanyolországi tankerkatasztrófa helyszínére. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet magyar tagjai csatlakoznak a mentésben már részt vevő csapathoz. Jelenleg több száz környezetvédő és katona vesz részt a kárelhárításban.

Eközben a Greenpeace közleményében bírálta a spanyol hatóságok eljárását a kettétört oljaszállító hajó kapcsán. A környezetvédők szerint az olajat egy másik hajóra átszivattyúzva lényegesen kisebb károkkal kellett volna számolni.

Az is hibás döntés volt, hogy a tankert a nyílt tengerre vontatták, hogy a saját felségterületükről eltávolítsák. Pont az ellenkezőjét kellett volna tenni: a partközelbe vinni, hogy a széltől és a tenger erős hullámzásától megóvják - áll a Greenpeace közleményében.

A jelenlegi helyzetben környezeti katasztrófa fenyeget akkor is, ha az olaj a felszínen marad. Ebben az esetben az áramlatokkal a partra sodródva okozhat károkat az olaj. Ha viszont a szennyeződés lesüllyed a tengerfenékre, éveken át folyamatosan mérgezi majd a tengerpart élővilágát. Így tengeri madarak, bálnák, delfinek ezrei, számtalan halfajta, de még a legkisebb élőlények is elpusztulnak, vagy évekig mérgezettek lesznek - nyilatkozta Antje Helms, a Greenpeace tengerspecialistája.