A nem megfelelő felületkezelés miatt, garanciálisan kell újrafestenie a gyártónak a Bartók Béla út új villanyoszlopait. Az oszlopok, utcabútorok festékrétegét leginkább a ráragasztott hirdetések szedik szét, az illegális ragasztgatók ellen viszont tehetetlenek mind a beruházók, mind a műtárgyak üzemeltetői, de még a Fővárosi Közterület-felügyelet is, holott ez utóbbi feladata volna megakadályozni a sokszor több centiméter vastag plakátszendvicsek kialakulását.

Forrás: ORIGOÚjra kell festeni a felújított Bartók Béla útra telepített villanyoszlopokat, mert a szürke festékréteg nem bírta a néhány hetes strapát, és máris kezd lepattogzani. A súgárút felújításának beruházója, a BKV Rt. DBR Metró Projekt Igazgatósága már észlelte a hibát, és jelezte az oszlopok gyártójának. Kiderült, hogy túl gyorsan kellett leszállítani a kandelábereket, ezért kimaradt egy lépés a felületkezelés során. A gyártó tavasszal festi újra az oszlopokat, és attól az időponttól számított egy évig garanciát vállal a munkára - mondta a DBR Metró vezetője.

Nem hibás felületű tárgyak esetében elsősorban a kiragasztott hirdetések, plakátok letépésekor, lekaparásakor jön le a festék - folytatta Gulyás László, a ragasztgatók és a festékfújók ellen pedig tehetetlenek. Tanulmányozzák, hogy milyen antigrafiti-bevonatot alkalmazzanak a felújított út bútorain, oszlopain, az új aluljárók hófehér kő mellvédjén, de maguk a bevonatok gyártói is bevallják, hogy az anyagaik is csak ideig-óráig nyújtanak védelmet a festékszórók ellen.

"Ilyen mennyiségű plakát, és olyan mértékű arcátlanság ellen, ahogyan azokat manapság kiragasztják, nincs orvosság" - mondta az igazgató, - "plakátok kerülnek sokszor már a közlekedési táblákra is." A beruházónak, és az üzemben tartóknak - a BKV, az Elektromos Művek, és más vállalatok - sajnos nincs lehetősége büntetni, csak jelezni tudja a problémát a Fővárosi Közterület-felügyelet felé.

Forrás: ORIGOA felügyelőknek azonban tetten kell érniük az illegális ragasztókat ahhoz, hogy felelősségre vonhassák őket - mondta Garamszegi Andrea, a Fővárosi Közterület-felügyelet sajtóreferense. Mivel a legtöbb papír éjszaka kerül ki, ezért éjjeli plakátakciókat tartanak, bár jelenleg erre havonta egy alkalommal van csak kapacitásuk. Az éjszakai munkáért többet kell fizetni a munkatársaknak. Akit éjjel elkapnak, azzal helyszíni bírságot fizettetnek, ez 500 és 10 ezer forint között lehet. Évente 8 millió forint körüli bírságot szabnak ki.

Nappal is járja a várost a köztisztasági csoport, fényképezik az illegálisan elhelyezett hirdetéseket. Amennyiben megállapítható a hirdető kiléte, általában feljelentést tesznek ellene. Ilyenkor az önkormányzat elé kerül az ügy, ott döntenek a bírság mértékéről, ami már jóval magasabb is lehet, 50 ezer forint, vagy több. Ami a választási plakátokat illeti - tette hozzá Garamszegi Andrea, - gondoskodnak róla, hogy a határidő lejártáig, november 30-ig eltűnjenek a Bartók Béla útról is, és máshonnan is.

Egy kerületi felügyelő szerint azonban nem hatékony a rendszer, a legtöbb ragasztó ugyanis fiatalkorú, diák, akik ellen nemigen tudnak mit tenni, hiszen nincs keresetük. A néhány ezer forintos helyszíni bírságnak amúgy sincs visszatartó ereje - mondta. A plakátokról pedig hiába olvashatnak le a felügyelők nevet, címet, telefonszámot, ha megkeresik a hirdetőt, az azt mondja, hogy ő ilyesmire nem adott megbízást.

Fotó: Barakonyi Szabolcs