Az ORTT MSZP-s tagja, Ladvánszky György azt javasolja a testületnek, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben ne vegyék automatikusan nyilvántartásba a Hír TV-t, hanem alaposan vizsgálják meg, a médiatörvény minden passzusának eleget tesz-e a televízió. A testületi tag szerint javaslatának nincs politikai indíttatása. Ladvánszky ugyanakkor szakmai aggályokat is megfogalmazott a Hír TV-vel kapcsolatban. Az iroda szakmai álláspontja szerint ugyanakkor a televízió eleget tett a törvényi feltételeknek, így nyilvántartásba kell venni.

"A műsorszolgáltatók piacra lépését, bejegyzését meg kell előznie egy eljárási rendnek, amelyet a médiatörvény határoz meg" - állítja Ladvánszky György, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) MSZP-s tagja. Az [origo]-nak azt mondta: általános gyakorlattá vált, hogy nem vizsgálják érdemben, valamennyi feltételnek megfelel-e a nyilvántartásba vételt kérő műsorszolgáltató, hanem a 60 nap leteltével tudomásul vették a kérelmet. Ladvánszky ennek a gyakorlatnak kíván véget vetni.

A szocialista médiapolitikus állítja: nem politikai indíttatásból nyújtotta be javaslatát épp a Hír TV-nél - melynek vezérigazgatója Borókai Gábor, az előző kormányzati ciklus kormányszóvivője -, hanem "most szakadt el a cérna". Hozzátette: ezt a javaslatát már máskor is felvetette. "A médiatörvény alól nem lehet kibújni, a törvény mindenkire egyformán vonatkozik. Aki politizálni akar, az rosszul teszi" - mondta Ladvánszky, aki ugyanakkor több problémáját is megfogalmazta a Hír TV-vel kapcsolatban.

Ladvánszky kifogásolta, hogy a Hír TV hiányosan töltötte ki az adatlapokat, ezért hiánypótlásra kellett felszólítani. "Milyen tévé az ilyen" - jegyezte meg. Emellett nem látja biztosítottnak a megfelelő pénzügyi hátteret. A televíziót 20 millió forintos alaptőkéjű társaság üzemelteti. Ladványszky attól tart, ez egy hónapos sugárzásra elég, és a televízió nem fizetné a műsorszolgáltatási díjat. "50-60 milliós díjtartozása lesz, ami után viszont az ORTT fizetheti az áfát" - fogalmazta meg aggályait a szocialista kurátor. Ladványszky azt is állítja, hogy a Hír TV tulajdonosi köre "itt-ott már rádiót is működtet", így "monopóliumok jöhetnek létre".

Arra a kérdésre, miszerint a felvetésekből következik-e, hogy nem támogatja a Hír TV nyilvántartásba vételét, Ladványszky azt válaszolta: minden televízió nyilvántartásba vételét pártolja, amely megfelel a követelményeknek. "A döntés mindenesetre testületi vita eredménye legyen" - tette hozzá.

Erdős Zsuzsanna, az ORTT fideszes tagja ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak: az iroda Hír Tv-re vonatkozó döntés-előkészítő anyaga a nyilvántartásba vételre tesz javaslatot, mivel a kért feltételnek eleget tett. "Ladványszky úr olyan hiányosságokra hivatkozva kéri az elutasítást, amely adatokat soha egy műsorszolgáltatótól sem kért a testület" - állította Erdős, aki felvetette azt a kérdést, hogy amennyiben Ladvánszky úr beadványában bármit hiányol, miért az elutasításra és nem a hiánypótlásra tett javaslatot.

A Hír Televízió igazgatói tanácsa értetlenül fogadta Ladvánszky beadványát, amelyben a Hír TV médiahatósági bejegyzésének megtagadását indítványozzák, mivel minden törvényi kötelezettségnek eleget  tett kérelme benyújtásakor - olvasható a tévécsatorna közleményében. Ebből az is kiderül, hogy több százmillió forintot költöttek a csatorna működési feltételeinek a megteremtésére, valamint a hazai médiavilágból ismert és elismert szerkesztők és műsorvezetők szerződtetésére.

A testület jövő hét kedden szavaz a nyilvántartásba vételről.

Kapcsándi Dóra