Ha a költségvetésben szereplő 50 millió forinthoz nem kap további 200-250 millió forintos állami támogatást a Heti Választ kiadó közalapítvány, akkor a hetilap megszűnhet. Az Orbán-kormány által létrehozott közalapítvány legkésőbb a jövő hét elejéig levelet juttat el minden parlamenti képviselőnek, kérve, hogy a költségvetésben biztosítsák számukra a kért összeget. Az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője nem lát esélyt arra, hogy a közalapítvány megkapja a többlettámogatást.

A Heti Válasz című hetilapot kiadó Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány legkésőbb a jövő hét elejéig levelet juttat el a parlamenti képviselőknek, kérve, hogy a költségvetés tervezetében szereplő 50 millió forintnál nagyobb támogatást kapjon. Elek István, a hetilap főszerkesztője - aki az Orbán-kormány által létrehozott alapítvány elnöki tisztét is betölti - az [origo]-nak elmondta: további 200-250 millió forintra lenne szükségük ahhoz, hogy továbbra is elláthassák korábbi feladataikat.

Elek közölte, a levél tartalmazni fogja azt is, hogy a közalapítvány a Heti Válasz kiadása mellett több, a társadalom számára fontos feladatot is ellát. Az elnök elmondása szerint többek között foglalkoznak könyvkiadással, egy internetes portál és egy elemző intézet fenntartásával, konferenciák szervezésével.

Az előző kormány által létrehozott közalapítvány működésének első évében, 2001-ben másfél milliárd forintot kapott a költségvetésből, 2002-ben pedig 500 milliót. Elek István szerint jövőre beérnék 250-300 millió forintos támogatással is.

Az [origo] kérdésére, miszerint mi történik, ha nem kapnak további költségvetési támogatást, Elek István elmondta: a közalapítvány kuratóriumának el kell gondolkodnia azon, hogy mely tevékenységeiről mondjon le. Az elnök-főszerkesztő hozzátette, eddig is a Heti Válaszra fordították a legtöbb pénzt, így ha csak 50 millió forintot kapnak, akkor jövőre biztosan nem fogják tudni fenntartani a lapot. Elek István szerint hirdetésekből sem lehet finanszírozni az újságot, a lapból ugyanis hiába fogy el 30-40 ezer példány hetente, a hirdetők mégis tartózkodnak attól, hogy a Heti Válaszban reklámozzanak.

Veres János, az MSZP frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője az [origo]-nak elmondta: nem lát esélyt arra, hogy a szocialista frakció támogassa a közalapítványnak adandó többlettámogatást. A képviselő szerint olyan indítványokat már semmiképp sem támogatnak, amelyek tovább növelnék a költségvetés hiányát. Veres hozzátette, politikailag sem lenne indokolt, hogy a parlamentben olyan javaslatot támogassanak, amely több százmillió forintnyi többlettámogatást adna a Heti Választ kiadó közalapítványnak.