Milliárdos kárt okoznak évente a vezetéktolvajok a hazai áramszolgáltatóknak. Csak az Elmű Rt.-nek évi közel 400 millió forintos kára származik a lopásokból. A bűncselekményekre komoly szaktudású, szervezett csoportok specializálódtak, amelyek darus kocsikkal lopják az alumíniumból és rézből készült vezetékeket. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság információi szerint a vezetékeket külföldön értékesítik.

Évente közel 400 millió forintos kárt okoznak a vezetéktolvajok a fővárosban és Pest megyében szolgáltató Elmű Rt.-nek - mondta az [origo]-nak Boross Norbert, a cég kommunikációs igazgatója. A vezetéklopás azonban országos jelenség, így a tolvajok súlyos problémákat okoznak a többi áramszolgáltatónak is. Boross Norbert szerint országos szinten a kár a milliárdos nagyságrendet is elérheti.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A kommunikációs igazgató elmondta: ma már valódi iparággá alakult az elektromos vezetékek lopása, amelyre komoly szaktudással rendelkező tolvajok szakosodtak. A bűnöző csoportok darus kocsikkal járják a szolgáltató hálózatait, és egy-egy alkalommal komplett vezetékszakaszokat is ellopnak. Az Elmű szolgáltatási területén leggyakrabban Csepel térségében történnek ilyen bűncselekmények.

A tolvajok tisztában vannak vele, hogyan lehet áramtalanítani a hálózatot, így nem okoz gondot nekik, hogy a 10-20 ezer voltos vezetékeket eltávolítsák. Boross ugyanakkor hozzátette, Pécs környékén az is előfordult, hogy a tapasztalatlanabb tolvajok számára tragikus áramütéssel végződött a lopási kísérlet.

Az igazgató szerint a vezetéklopás az egyik legjövedelmezőbb illegális üzletág ma Magyarországon. Boross hozzátette: a vezetékek lopása speciálisan magyar jelenség, más országokban - főleg a nyugati államokban - ez nem fordul elő. (Kivételt Ukrajna jelent, ahol azonban a tolvajok nemcsak a vezetékeket, hanem a tartóoszlopokat is ellopják.) A tolvajok a nagy tisztaságú alumíniumból készült vezetékek mellett leginkább a rézhuzalokra vadásznak, ezekért ugyanis különösen jó árat kaphatnak a kereskedésekben.

A gyakori lopások miatt egyre sűrűbben fordulnak elő üzemzavarok is, így a tolvajok már magát az áramszolgáltatást is veszélyeztetik. A vezetékek elvágása miatt az is előfordulhat, hogy a tartóoszlopok kidőlnek, ami nagyban megnehezíti a hibaelhárítók munkáját.

A lopások visszaszorítása érdekében az Elmű két évvel ezelőtt együttműködésbe kezdett a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Boross elmondta: a hatóságnak ugyan már sikerült felderítenie néhány esetet, a bűnözők azonban továbbra is súlyos károkat okoznak a cégnek. Az igazgató ugyanakkor hozzáteszi, ők is tisztában vannak azzal, hogy nem lehet minden oszlop mellé rendőrt állítani.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon elmondták: azért különösen nehéz az elkövetők nyomára bukkanni, mert azok nagyon gyorsan és szervezetten dolgoznak. A tolvajok mindössze három óra alatt levágják és feldarabolják a vezetékeket, további néhány óra alatt pedig külföldre juttatják a fémet. Így mire a szolgáltató és a rendőrség észreveszi, hogy mi történt, addigra a vezetékek már az országhatáron kívül vannak.